tešanj

Na području Tešnja proglašeno stanje prirodne nepogode nakon jakog nevremena

Klix.ba
25.08.2019.
u 12:15

Na području općine Tešanj (ZDK) proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće, nakon nevremena koje je zahvatilo tu jedinicu lokalne samouprave.

S obzirom na to da je 23. kolovoza u 22.00 sati to područje zahvaćeno jakim nevremenom, praćenim jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nepogode za područje općine Tešanj, koja je još na snazi, priopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Istovremeno, na teren su upućene komisije za procjenu šteta, koje su odmah pristupile izvršenju svojih zadataka.

U skladu s utvrđenom dinamikom i definiranim mjerama, tijekom dana provođene su mjere na otklanjanju posljedica koje su definirane na izvanrednoj sjednici Stožera CZ-a.

U skladu sa zaključcima i naredbama na terenu je evidentiran veći broj značajnijih oštećenja putne infrastrukture na području - Jelaha, Jelah Polja, Novih Miljanovaca, Miljanovaca, Lončara, Piljužića, Bobara, Kaloševića, Mrkotića, Oraš Planja, na kojima su poduzimane aktivnosti već danas, a planira se nastavak sanacije i intervencija i idućih dana.

Oštećenja su zabilježena i na Putu Ćepeklija u MZ Piljužići (dignut asfalt u dužini od 200-250 m, oko 1000 m2) zbog začepljenih odvodnih cijevi, a oštećeni su i put prema Kominu, na čijoj je sanaciji angažirana firma Trans-kop doo, kao i put Piljužići-Miljanovci, gdje su oštećeni putni propusti i putni kanali, te  angažirana firma Dobojputevi dd.

Na lokalitetu Bobare pročepljeni su putni propusti i očišćeni nanosi na putu, a u Drinčićima su oštećene bankine u dužini oko 200 m, te makadamski putevi u dužini oko 100 metara.

Oštećenje puta zabilježeno je i na lokalitetu Pelte u MZ Mrkotić na čijoj sanaciji je angažirano poduzeće Neri gradnja, dok su u Miljanovcima poduzete aktivnosti na sanaciji oštećenja putne infrastrukture i osiguranja prohodnosti na više putnih pravaca

Na području MZ Jelah u Mračaju angažirana je firma Trans-kop doo, radi osiguranja prohodnosti puteva - raskrsnica kod mosta u Mračaju, i na drugim lokacijama na području Jelaha.

Firme Dobojputevi dd i Rial-Šped doo su angažirane po nalogu županijske , odnosno Federalne direkcije cesta na otklanjanju oštećenja i osiguranju prohodnosti regionalne i magistralne ceste (Piljužići kod točka i magistralni put u Kaloševiću).

Kada se radi o vodoopskrbi, u Jelahu ima ukupno šest bunara od kojih su trenutno dva u funkciji (B4 i B2), a iz ostala četiri (B1, B3, B5 i PEB1) se ne pumpa voda zbog zamućenosti i loših parametara.

Tako će pojedine zone u Jelahu ostati bez vode do izbistravanja i stavljanja u funkciju svih bunara.

U Tešnju je evidentiran zastoj do jutros do 09.00 sati zbog nanosa na vodozahvatu Mekiš Stupa, a ekipe su angažirane na čišćenju i osposobljavanju, nakon čega je ostvaren dotok 17 l/s, koji je, inače, 20l/s u normalnim uslovima.

Inače, sva voda koju isporučuje JP „Rad“ Tešanj ima zadovoljavajuće parametre i za piće je, a na njihovoj stranici objavljene su informacije o vodoopskrbi i ispravnosti vode za piće.

Također, ekipe na terenu su u subotu od jutarnjih sati pa sve do 14.00 radili na uklanjanju nanosa i polomljenih grana na dijelu  čaršije, Bukve, Medakova, Sportske dvorane Tešanj i Jelaha, a poduzimane su mjere i aktivnosti sanacije na deponiji u Bukvi, te prikupljene uginule životinje uslijed poplave (par ovaca i pas) u dijelu Piljužića.

PVJ i DVD Tešanj 1905 vršile su ispumpavanje vode sa zemljanih površina oko objekata i iz samih objekata.

Trenutno su nepovoljni uvjeti za provođenje ovih mjera zbog stalnog protoka vode.

U sklopu tih aktivnosti četiri ekipe s pet pumpi pumpale su vodu iz deset objekata, jedna ekipa vršila je pranje tri objekta, a jedna cisterna vode dostavljena je u MZ Piljužiće radi pranja objekata.

Od Higijensko-epidemiološke službe, a po naredbi Općinskog štaba CZ provedena je dezinfekcija u poduzeću FAD dd u Jelahu i manjem poslovnom objektu u Jelahu.                                                                                             

U oblasti vodoopskrbe u Srednjobosanskoj  županiji u općini Vitez i dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom tjedno u M. Mošunj.

U Tuzlanskoj županiji , odnosno u Srebreniku, vatrogasna jedinica Srebrenik imala je dvije intervencije na dostavi vode za stanovništvo u MZ Cage i Ahmići, navodi se u redovnom izvještaju Operativnog centra FUCZ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?