OTKRIO NADZOR

Na Hrvatskim studijima pet programa bez odobrenja

fuchs
26.11.2022.
u 10:36

Bez pravnog temelja, tj. bez dokazane odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu za izvođenje pet studijskih programa i to diplomskog sveučilišnog studijskog programa Filozofija (jednopredmetni), znanstvenog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa Filozofija (dvopredmetni), diplomskog sveučilišnog studija Hrvatski latinitet (jednopredmetni), sveučilišnog studija Kroatologija (jednopredmetni), smjer: znanstveni, diplomskog sveučilišnog studija Povijest (jednopredmetni) funkcionirali su Hrvatski studiji.

Nezakonito i zapošljavali

Isti studiji nemaju dokaz temeljem čega je određen naziv smjera znanstveno-nastavnički i koji se akademski naziv stječe završetkom studija Pedagogije, odnosno Hrvatski studiji nemaju odobrenje za izvođenje preddiplomskog studija Pedagogije. Sve to samo je mali dio utvrđenih nepravilnosti i malverzacija nakon završenog upravnog nadzora nad Hrvatskim studijima koji je u tu instituciju uputio ministar obrazovanja Radovan Fuchs. A zbog svega utvrđenog Fuchs je rezultate nadzora dostavio DORH-u, Poreznoj upravi jer su utvrđeni prekršaji Zakona o računovodstvu, Ministarstvu financija jer su prekršeni propisi Zakona o proračunu, kao i Državnom inspektoratu.

– Upravnim nadzorom Fakultetu je naloženo da hitno pristupi donošenju novog Pravilnika o unutarnjem ustroju radnih mjesta, donošenju novog Pravilnika o načinu korištenja i raspodjele prihoda sukladno Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, donošenju Pravilnika o raspisivanju i provedbi javnih natječaja. Među ostalim naređeno im je da sve opće akte usklade sa Zakonom i Statutom Sveučilišta i Fakulteta, revidiraju način održavanja sjednica Fakultetskog vijeća tako da se jedna sjednica ne održava tijekom duljeg razdoblja, kao i da sve akte usklade s Jedinstvenim metodološko-nomotehničkim pravilima za izradu akata koje donosi Hrvatski sabor – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

U inspekcijskom je nalazu među ostalim utvrđeno i da su nezakonito zapošljavali te da su neovlašteno unosili promjene u Centralni obračun plaća (COP) i to od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine, odnosno u vremenu kada je na snazi bila odluka koja je podrazumijevala da je zapošljavanje moguće samo uz suglasnost ministra, a takvu suglasnost Hrvatski studiji nisu imali.

Izmjene ugovora o radu

– Nalaže se uklanjanje svih promjena koje su u navedenom razdoblju unesene u Registar zaposlenika i COP bez odobrenja Ministarstva na dostavljene promjene plaće, odnosno promjene za koje nije ishođena suglasnost Ministarstva, a koje su podrazumijevale sklapanje i izmjenu ugovora o radu i rješenja o plaći zaposlenika, te postupati u skladu s Pravilnikom o načinu korištenja i raspodjele prihoda Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu ostvarenih iz programa dopunske djelatnosti – istaknuto je u inspekcijskom nadzoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije