Vlada Federacije BiH jučer u mostaru donijela odluke

Na crpkama u FBiH od jučer jeftinije gorivo, Ministarstvo dobilo 200 prijedloga za cijene

gorivo
09.11.2018.
u 07:00

Federalno ministarstvo trgovine informiralo je, između ostalih točaka dnevnoga reda jučer, Vladu FBiH na sjednici koja je održana u Mostaru o četvrtom ovogodišnjem sastanku s distributerima naftnih prerađevina, održanom 2. studenoga, na kojem je su razmatrani kretanje cijena na tržištu FBiH i razlozi poskupljenja prerađevina nakon posljednjeg sastanka od 4. rujna. Na najnovijem sastanku je utvrđeno da je 4. listopada na londonskom tržištu cijena barela nafte iznosila 86,29 USD (kurs 1 USD = 1,693653 KM), a nakon toga je uslijedilo snižavanje cijene barela te je na londonskom tržištu barel sirove nafte 31. listopada 2018. godine iznosio 75,91 USD (kurs 1 USD = 1, 719865 KM).

Međutim, u regiji rafinerijske i nabavne cijene naftnih prerađevina do bh. granice nisu pratile taj trend, što potvrđuju podaci s jedinstvenih carinskih isprava (JCI), koje UNO BiH tjedno dostavlja Ministarstvu. Analizom kalkulacija cijena uočeno je da nije došlo do povećanja veleprodajne ili maloprodajne marže, ali su uvećane druge varijable koje se odnose na rafinerijsku cijenu i troškove transporta do bh. granice. Troškovi prijevoza naftnih prerađevina iz Kopra do bh. granice iznose 0,08 KM/litri, iz Rijeke 0,07 KM/litri, Siska 0,06 KM/litri, a iz luke Ploče svega 0,02 KM po litri. Prvenstveni razlog za to je činjenica da se nakon havarije u luci Ploče nabava i opskrba naftnim prerađevinama vrši cestovnim putem iz rafinerija iz Rijeke, Siska i skladišta u Solinu i Kopru. Bitno je naglasiti da se funkcioniranjem luke Ploče osigurava konkurentnost u ovoj oblasti, odnosno da se, uz rafinerije u Hrvatskoj i Sloveniji, veletrgovci mogu opredijeliti za nabavu od dobavljača koji imaju niže cijene i niže transportne troškove, a to su uglavnom dobavljači koji prometuju u luci Ploče. Konkurentnost u segmentu nabave prerađevina treba rezultirati sniženjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena u FBiH.

Jedno od skladišta manjeg kapaciteta u luci Ploče je profunkcioniralo 5. studenoga te je, uz sniženje rafinerijskih cijena, i to polučilo određene rezultate. Ministarstvo trgovine 5. i 6. studenoga primilo je oko 200 obavijesti o promjeni cijena (OPC obrasci), koje se odnose na snižavanje maloprodajnih cijena BMB-a 95 i dizela u FBiH za 0,05 KM/litri. Niže cijene na benzinskim crpkama u FBiH stupile su na snagu jučer, 8. studenoga. Očekuju se da će i ostali distributeri slijediti ovaj primjer i promovirati društveno odgovorno ponašanje, a potrošači će u modelu slobodnog formiranja cijena naftnih prerađevina imati mogućnost da se, prema ponuđenom rasponu cijena, opredijele za prodavače s nižim cijenama, priopćeno je nakon sjednice iz Vlade FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije