Mladi pjesnici protiv ovisnosti

Mostarski osnovci kroz poeziju govorili protiv ovisnosti

30.11.2021.
u 15:46

U okviru festivala "Mladi pjesnici protiv ovisnosti", u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar, u centru Los Rosales psiholog Marko Romić održao je predavanje na temu ovisnosti.

Ovom prigodom promoviran je i zbornik radova učenika osnovnih škola s područja Mostara. Riječ je o zborniku radova s književnog natječaja na temu prevencije i borbe protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki.

Romić je istaknuo kako je vrlo važno već od osnovne škole djeci govoriti o ovisnostima i problemima koje one nose.

- Kad govorimo o ovisnostima, tu je poprilično puno toga, od pušenja, alkoholizma, kocke, ovisnosti o modernim tehnologijama, igricama što je mladima i pogotovo maloj djeci zanimljivo. Tu su i ovisnosti o hrani, kupovini i slično, dakle ima stvarno puno vrsta ovisnosti i na njih treba početi upozoravati i o njima pričati još u osnovnoj školi - naglasio je Romić.

Kada je riječ o modernim tehnologijama, društvenim mrežama i video igricama, upozorio je kako je sve više mladih ovisno na razne načine.

- Jedan dio njih već krajem osnovne škole počinje i pušiti, kockati, a i narkomanija je prisutna već pri kraju osnovne i početkom srednje škole. Prema tome, stanje kod nas po tom pitanju je zabrinjavajuće. Uvijek treba poći od obitelji jer ona je stub i glavna stanica društva. Ako imamo dobar obiteljski odgoj koji će razviti pravilan odnos prema bitnim životnim vrijednostima onda ćemo puno rjeđe i puno teže postati žrtva raznih devijantnih ponašanja i skretanja u neke stranputice, pa i u ovisnosti. Najvažnije mjesto prevencije svih oblika ovisnosti je obitelj, a iza toga predškolske, školske ustanove i tako dalje - naveo je Romić.

Mišljenja je da i kultura također može biti društveno odgovorna.

- Svaki put se zadivim dječjim radovima na ovu temu jer pokazuju koliko zrelo oni razmišljaju, a to pokazuje i da oni u svojoj najbližoj okolini i oko sebe imaju osobe koje su na ovaj ili onaj način zakačene nekim ovisnostima i djeca, u ovom slučaju, kroz poeziju govore o tome - kazao je Romić.

Predsjednica žirija i književnica Sonja Jurić kazala je kako je ove godine na natječaj pristiglo jako puno radova učenika iz osnovnih škola u Mostaru.

- Kada malo bolje pogledamo, vidimo da su na svakom koraku kladionice, kockarnice i sve negativno što se događa u društvu, tako da je to djeci nekako bilo iskustveno blisko. Radovi su bili jako zanimljivi, bilo je nekih koji su odlično urađeni, a te smo danas i nagradili. Uvijek me oduševe svojom neposrednošću i iskrenošću i to se stvarno primijeti u tekstu, a ja sam imala radost i sreću da sam s još dvoje kolega odabrala najbolje radove - kazala je Jurić.

Dodijeljene su i zahvalnice školama koje su sudjelovale u projektu, kao i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti uz čiju je potporu projekt ostvaren.

Projekt SPKD-a Prosvjeta Mostar "Mladi pjesnici protiv ovisnosti" za cilj ima podići svijest učenika mostarskih osnovnih škola o problemu ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki, kao i educirati ih o toj društvenoj pošasti. U okviru projekta, zbornik će naknadno biti podijeljen mostarskim osnovnim školama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije