Kraj iseljavanju

Mladima stanovi i posao, novac za novorođenčad... kako bi ostali u BiH

19.09.2020.
u 12:23

Na mladima svijet ostaje - riječi su koje smo bezbroj puta čuli, izgovorili, napisali. Najčešće se mogu čuti od starijih koji vjeruju u pokretačku snagu mladih i pozitivne promjene koje mogu donijeti u cijelom svijetu. No, BiH, kao i ostale zemlje regije, sve češće se susreće s odlascima mladih i obrazovanih ljudi koji bolje sutra vide u, kako i sami kažu, sigurnim europskim zemljama.

Zaustavljaju iseljavanje

Gradovi i općine diljem BiH na brojne načine pokušavaju zaustaviti mlade ljude, pa čak i cijele obitelji da napuštaju granice svoje domovine. Mladima se nudi stipendiranje, sufinanciranje prve nekretnine, novčana pomoć u pokretanju posla, dječji doplaci, besplatan prijevoz učenika u škole, knjige... sve samo da masovnom iseljavanju dođe kraj. Tako Usora, mala općina u ZDŽ-u, ove godine prvi put izdvaja pomoć za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. - Iako smo mala općina, ipak smo odlučili dati doprinos u stambenom zbrinjavanju mladih, za što iz proračuna izdvajamo 40.000 KM. Evo, to je neka novost koju planiramo provoditi i u budućnost, a nadamo se da ćemo nekada moći i više novca izdvojiti. Uz stambeno zbrinjavanje, već odranije imamo i druge programe pomoći mladima kao što je poticaj i izravno otvaranje poduzeća ili obrta, a neizravno stvaranjem infrastrukturnih uvjeta za pokretanje novih poduzeća i popravljanjem lokalnog poslovnog ozračja - kazao nam je načelnik Anđelić u razgovoru. Još jedna općina koja izdvaja novac kako bi zadržala svoju radnu snagu je i Općina Žepče. Tako je po javnom pozivu iz 2020. za stambeno zbrinjavanje izdvojeno 180.000 KM. Osim navedenoga, petu godinu Općina Žepče dodijelila je jednokratnu pomoć obiteljima s petero i više djece kako bi se adekvatno pripremili za školu. Ni pomoć poljoprivrednicima nije izostala, za što je ove godine izdvojeno 130.000 KM. I lokalna vlast Grada Čapljine, također, na razne načine pomaže mladim ljudima. Kroz razne projekte sudjeluje u poboljšanju obrazovanja i pomaganja pri obrazovanju, kao i pomaganju u pronalaženju prvog radnog iskustva i mogućnosti napredovanja. No, jedan od projekata koji je izazvao najveće zanimanje je i stambeno zbrinjavanje mladih. Prema riječima gradonačelnika Smiljana Vidića, Grad Čapljina odlukom Gradskog vijeća daje 100 KM po četvornom metru na nekretnine do 75 kvadrata osobama do 35 godina starosti. Tako mlada obitelj, koja je kupila stan od 75 kvadrata, od Grada može povući 7500 KM. Osim mladih, i pomoć najmlađima nije izostavljena. Grad koji podržava mlade obitelji s djecom je Široki Brijeg, koji za svako novorođenče izdvaja jednokratnu pomoć od 500 maraka. Pravo na potporu imaju roditelji ili samohrani roditelji koji imaju prebivalište na području Širokog Brijega najmanje godinu dana od rođenja djeteta. Jednokratna pomoć, točnije 1000 KM, izdvaja se i iz proračuna Općine Odžak. No, dok neke lokalne zajednice izdvajaju jednokratne novčane pomoći, Doboj za treće dijete obitelji daruje stan. “Dobivanjem trećeg djeteta Grad Doboj briše se iz suvlasništva i roditelji imaju mogućnost, kada se proširi obitelj na pet članova, prometovati ga bez obveza prema Gradu”, objasnio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja za Nezavisne.

Najmlađa općina

Općina koja je također vrijedna spomena je Posušje, a zanimljiva je po tome što je po strukturi stanovništva najmlađa općina u BiH te ima četiri osnovne škole. - Zbog velikog broja mladih naši planovi prvenstveno su usmjereni upravo na poboljšanje uvjeta školovanja zbog čega neprestano ulažemo u osnovne škole. Uveli smo i besplatan prijevoz za sve učenika i time dodatno rasteretili obveze roditelja, kojih nije malo kada imaju i jednog školarca - kaže nam načelnik Posušja Branko Bago. Uz navedeno, stipendiraju i deficitarna zanimanja za visokoškolske struke, srednjoškolska zanimanja također prilagođavaju tržištu rada u skladu s iskazanim potrebama domaćega gospodarstva. Također, dodjeljuju i poticaje za pokretanje posla, poljoprivrednu proizvodnju, ali i sufinanciraju kupnju prve nekretnine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?