U predškolskim ustanovama HBŽ-a nedostaje kapaciteta

Mjesto u vrtiću čeka oko 40 posto mališana

14.01.2022.
u 16:45

Nakon što je Vlada HBŽ-a s 40.000 KM potpomogla osam dječjih vrtića koji su, bez obzira na vlasničku strukturu, registrirani na području županije, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a Gordana Nakić sazvala je sastanak s predstavnicima vrtića kako bi se detaljnije upoznala s problematikom predškolskog odgoja, piše Večernji list BiH.

Razmjena iskustava

Kako su predškolski odgoj i obrazovanje itekako bitna stavka u odgoju djece, bila je to prigoda za sagledavanje problema vezanih uz funkcioniranje vrtića, smještajne kapacitete, razmjenu iskustava. - Mnogo nam znači suradnja, povezanost među vrtićima u županiji, a nadamo se da će se ona nastaviti - kazala nam je Željka Krneta, ravnateljica JU Dječji vrtić “Majka Hrabrost” iz Drvara, a Nada Šimić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Pčelice” Livno, dodala: - Jako mi je drago što smo svi konačno na jednom mjestu i što smo razgovarali o problemima koji tište sve predškolske ustanove u županiji, a ima ih puno, od onih financijskih, do kapaciteta i pedagoške dokumentacije - kazala je Šimić. Nakon problema vezanih uz financiranje i odoru časne sestre, Martina Katović, ravnateljica Dječjeg vrtića “Leptirići” Glamoč nema više nikakvih problema s lokalnom samoupravom. - Ja sada, hvala Bogu, radim, a da ne mislim o financijama, o tome hoću li zatvoriti, kako ću ugrijati djecu. Imamo 35 djece i puno njih na čekanju, baby boom je u Glamoču - kazala nam je č. s. Martina, a ministrica naglasila slabu pokrivenost djece predškolskim odgojem. - Ako sam dobro zbrojila, 524 djece na razini županije obuhvaćeno je predškolskim odgojem, a njih 219 je na čekanju, što bi bilo oko 40% djece koja čekaju mjesto u vrtiću. Znači, kapaciteti nisu dovoljni i pokazuje se potreba da se povećaju, što bi bila i dobra demografska mjera jer bi roditelji mogli raditi bez brige gdje će i komu će dati dijete na čuvanje - kazala je ministrica. Premda je gradnjom novog objekta općina Tomislavgrad proširila vrtićke kapacitete, lista čekanja i dalje je aktualna - kazala nam je Slavica Mioč, predstavnica gradskog vrtića iz Tomislavgrada. - Čak 113 djece je prijavljeno, bit će mjesta za tri skupine, ali i dalje će ih biti na čekanju, još najmanje dvije skupine - dodala je Mioč.

Mobilni stručni tim

Ministrica je istaknula i problem nedostatka struke: - Ni jedan vrtić nema stručni tim, defektologa, logopeda, pedagoga, psihologa. Znamo i koliko je važna rana intervencija, a naši vrtići su inkluzivni, imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Ministarstvo bi tu moglo pomoći, tako da imamo mobilni stručni tim koji će ići od vrtića do vrtića i pružati usluge djeci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije