Pismo s. Ane Uložnik

Misionarka iz Rame na Haitiju: Zbog bandi i otmica živimo u strahu

14.04.2021.
u 14:20

- Nažalost, na Haitiju se posljednju godinu živi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, a iz dana u dan postaje sve teže. Nesigurnost i strah haićanskom narodu siju kriminalne skupine i bande koje se bave otmicama i tako izvlače novac. Biskupska konferencija i Konferencija redovničkih poglavara već je više puta upozoravala odgovorne da je zemlja na rubu eksplozije i umora te tražila od državnih vlasti da nešto učine kako bi narod živio sigurno i imao dostojanstven život. Ali, nažalost, stanje se ne mijenja… Ovdje je glas Crkve jako važan jer najviše socijalnih, prosvjetnih i zdravstvenih ustanova drži Crkva i tako pomaže svome siromašnom narodu, a s ovom trenutačnom situacijom rad je jako otežan. Želimo vam se ukratko javiti da znate da smo mi, Bogu hvala, dobro i zdravo. Nismo uplašene, a ni obeshrabrene, nego s ovim narodom molimo i živimo za izlazak iz ove krize - javile su se s Haitija misionarke Liberija Filipović i Ana Uložnik, sestre Služavke Maloga Isusa. S. Ana, inače, rođena je u Rami, a sa s. Liberijom na Haitiju je od 2014. U toj najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere vode župni azil za siromašne. Želja im je, kažu, izgraditi internat za djevojčice.

Na rubu eksplozije

Haiti, zemlja s oko jedanaest milijuna stanovnika, u teškoj je političkoj krizi od početka veljače kada su vlasti uhitile dvadesetak osoba, među njima i suca i glavnu inspektoricu policije, tvrdeći da su planirali državni udar i atentat na predsjednika Jovenela Moisea. Aktivisti za ljudska prava tvrde kako predsjednik koristi bande za obračun s protivnicima te da su zbog političke krize dijelovi Port-au-Princea postali oaze kriminala i zabranjene zone za policiju. Haićanska biskupska konferencija (CEH) objavila je kako Haiti proživljava teške nevolje i nalazi se na rubu eksplozije. Dodali su kako je u nemirima oteto pet svećenika, među kojima dva Francuza, te dvije časne sestre i tri vjernika, napominjući da su otmičari zatražili milijun dolara za njihovo oslobođenje.

Grad blokiran

- Mi nismo uplašene, ali zabrinute smo za budućnost ovog naroda. Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah. Najtužnije od svega jest činjenica da su u tim bandama većinom mladići od 15 do 25 godina. I naš grad, Petit Goave, u posljednjih mjesec dana više puta je bio “blokiran”. Ovim javljanjem htjele smo vam približiti situaciju na Haitiju i zamoliti vas da pojačate svoje molitve za potrebe haićanskog naroda. Mi svakodnevno molimo za vas i vaše potrebe jer znamo da je stanje u domovini i svijetu teško s obzirom na pandemiju koronavirusa - pišu u svome pismu misionarke Liberija i Ana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?