U organizaciji Sveučilišta u Mostaru

Ministrica Gudeljević obratila se na otvaranju Konferencije “Grad budućnosti-Otvoreni grad Mostar 2021.”

17.09.2021.
u 15:31

Danas je u Mostaru otvorena konferencija “Grad budućnosti-Otvoreni grad Mostar 2021.” koju je organiziralo Sveučilište u Mostaru.

Prisutnim znanstvenicima i ostalim sudionicima su se na otvaranju konferencije obratili: ministrica Ankica Gudeljević, zamjenica šefa delegacije EU u BiH Elena Dorodnova, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.
Konferencija je posvećena razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude. „Tehnologija je budućnost ili bolje reći razvoj tehnologije jeste put za sigurnu budućnost svake države, svake regije, Europe i svijeta“, istakla je ministrica Gudeljević u svome obraćanju.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine kontinuirano nastoji doprinijeti poboljšanju obrazovanja kao temelja za konkurentnost društva i ekonomije. Posebno su značajni  inovacije i istraživanja kojima će biti potaknut ekonomski rast u državi.

Ministrica Gudeljević je istaknula i trenutne aktivnosti Ministarstva na osnaživanju znanosti i tehnologije kao što su: Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u oblasti znanosti i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj Sporazum. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Radnu skupinu za izradu Strategije pametne specijalizacije u Bosni i Hercegovini. Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i CERN -a potpisan je u veljači ove godine. Jugoistočna Europa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.

Cilj Ministarstva je ove godine pridružiti se EU programu za istraživanje i inovacije „Horizon Europe“, a to znači postati dijelom Europskog istraživačkog prostora i regionalnog povezivanja.

Na kraju Konferencije planirano je usvajanje deklaracije na što se na kraju svog izlaganja osvrnula ministrica Gudeljević.

„Želim dati punu potporu deklaraciji koja danas treba biti usvojena. Europska budućnost grada Mostara je obveza za sve nas. Vaše opredijeljene da Mostar bude predvodnik u postizanju europskih dostignuća, osobito u razvoju demokratskog ozračja kao i tehnološkog rasta i razvoja uvjerava nas još jednom da europski put nema alternativu, a taj put znači otvoreni dijalog, okupljanje znanstvenika oko znanstvenih izazova, uvažavanje i argumentiranje u korist svih nas.“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije