Povezivanje Srbije i BiH

Ministri Mitrović i Mihajlović obišli gradilište mosta Rača

28.09.2020.
u 13:47

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović obišli su danas gradilište mosta preko rijeke Save na dionici autoceste Sremska Rača – Kuzmin. Obilasku gradilišta nazočili su i turski veleposlanik u Republici Srbiji Nj. E. Tanju Bilgiç, ministar prometa i veza Republike Srpske Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

"Gradnjom mosta na trasi autoceste koji treba povezati Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, odnosno Banju Luku i Beograd, stvara se niz prednosti koje pružaju šansu za razvoj privrede i svih segmenata društva. Izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd Bosna i Hercegovina dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autocestom Beograd – Šid i prometnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa europskim Koridorom Vc koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Nadam se da će ovaj most biti most nade i da će donijeti nove poslovne aktivnosti, ojačati turizam i omogućiti mladima koji ostaju ovdje bolji i ugodniji život“, naglasio je ministar Mitrović.

Kako je istaknula ministrica Mihajlović, ova autocesta je jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih projekata u regiji, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde eura, računajući teritorij i Srbije i Bosne i Hercegovine. 

"Ovaj projekt je važan za povezivanje Srbije i Bosne Hercegovine, Srbije i Republike Srpske, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obje dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH. Budućnost regije je u povezivanju, a zajednički projekti su najbolji put da čuvamo stabilnost, unaprjeđujemo naše odnose i da kao regija idemo naprijed i razvijamo se, na korist svih građanki i građana”, rekla je ministrica Mihajlović.

Izgradnja novog mosta na Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realiziraju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

"Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Rače je od izuzetnog značaja za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naročito u svjetlu planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Nakon mosta u Bratuncu, ovo je drugi međudržavni most sa Republikom Srbijom koji se gradi za relativno kratko vrijeme i čiju izgradnju u potpunosti financira Republika Srbija, na čemu smo im zahvalni“, istaknuo je ministar Popović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije