MOSTAR

Ministarstvo za pitanje branitelja HNŽ-a subvencijama podržalo 1.871 studenta

28.01.2022.
u 15:52

Ministarstvo za pitanje branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) podržalo je 1.871 studenta subvencijom sufinanciranja plaćanja olakšica kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama, priopćeno je iz ovoga ministarstva.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ već treću godinu uspješno provodi mjeru subvencioniranja plaćanja naknada upisa u obrazovne ustanove, i to redovitim studentima koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama na području HNŽ-a.

"Pri izradi novog zakona o dopunskim pravima branitelja uočili smo da studenti djeca branitelja nemaju ista prava na svim javnim visokoškolskim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te smo u suradnji sa senatima Sveučilišta i Univerziteta htjeli ukloniti diskriminaciju iz čega je proizišlo donošenje ove mjere, kojoj je primarni cilj izgradnja i razvoj kompetencija, tj. davanje doprinosa kroz potporu većem stupnju obrazovanja i kvalitete u izgradnji i razvoju članova akademske zajednice iz reda djece boraca, a također i kao pomoć socijalno ugroženim pojedincima iz braniteljske populacije", navode iz Ministarstva.

2019. za ovu namjenu izdvojeno je 100.000 KM, te su na taj način subvencionirana 399 studenata. Naredne 2020. godine broj je uvećan i kroz ovu mjeru pozitivno je riješeno 1207 studenta u ukupnom iznosu od 260.250 KM.

Prema ustaljenoj proceduri na javni oglas za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na olakšice kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama u 2021. godini ukupno su pristigle 1989 prijave.

Odlukom Ministarstva odabrano je 946 studenta i odlukom Vlade HNŽ-a još 925 studenta, što znači da je za realizaciju ovog programa pozitivno riješeno ukupno 1871 zahtjev za što je utrošeno 397.650 KM, naveli su iz Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije