SARAJEVO

Ministarstvo civilnih poslova BiH samo posreduje u procesu nabave cjepiva

27.01.2021.
u 15:22

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine isključivo je nadležno za koordinaciju u procesu nabavke cjepiva, dok nadležne vlasti entiteta i Brčko distrikta diktiraju aktivnosti u toj oblasti, rečeno je Feni u tom Ministarstvu.

Kako su naveli u odgovoru na upit o tome je li se krenulo u proceduru nabavke cjepiva izravno od proizvođača, iz Ministarstva su kazali da oni mogu samo posredovati u objedinjavanju iskazivanja potreba i kroz zajedničke narudžbe pomoći bržoj realizaciji nabave.

Nadležne entitetske vlasti iskazale su ranije potrebe za nabavku cjepiva proizvođača Gamaleya, Sinopharm i BioNTech-Pfizer.

Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm cjepiva te 200.000 doza BioNTech-Pfizer, a Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech-Pfizer cjepiva. Brčko Distrikt je iskazao potrebu za po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech-Pfizer cjepiva.

Iz Ministarstva napominju da su ovo potrebe iskazane prema Ministarstvu zbog koordinacije zajedničke nabave, što ne znači da su to i jedine nabave koje vrše entiteti.

Kada je riječ o konkretnoj nabavi za koju je iskazana potreba nadležnih vlasti, Ministarstvo je objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH, te veleposlanstvima Rusije i Kine u BiH.

- Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena…) kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije - kažu za Fenu u Ministarstvu.

Ministarstvo civilnih poslova nema saznanja o tome kada će proizvođači odgovoriti na ove upite, a sve dalje aktivnosti, kao što je ranije rečeno, diktiraju nadležni organi entiteta i Brčko distrikta.

Pojašnjavaju da Ministarstvo civilnih poslova neće tražiti bilo kakvu nabavu cjepiva, jer za to nema ustavnu nadležnost, a ne raspolaže ni proračunskim sredstvima za te namjene te nije u mogućnosti stvarati financijske obveze drugim organima vlasti.

- Ministarstvo može samo posredovati kako bi nabavka koju vrše entiteti bila što brža i učinkovitija. S tim u vezi, prema informacijama kojima mi raspolažemo, entiteti i Brčko distrikt zainteresirani su za nabavku cjepiva od tri proizvođača - zaključeno je u odgovoru Ministarstva na upit Fene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije