ŠIROKI BRIJEG

Mikulić: Novi Zakon o predškolskom odgoju donosi niz boljih promjena

24.03.2023.
u 13:03

Na dnevnom redu 152. sjednice Vlade ŽZH, među ostalim, bio je i Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju za koji je resorna ministrica Ružica Mikulić kazala da donosi niz boljih promjena i za prosvjetne djelatnike i djecu. 

Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH naglasila je kako je trenutno na snazi zastarjeli Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju.

-  U tom segmentu može se reći da nazadujemo u odnosu na ostale županije, ali naglašavam da smo u ostalim segmentima u prednosti kada je u pitanju rad ministarstva. Jedino u predškolskom odgoju i obrazovanju malo kaskamo. U ovom zakonu ide obvezni predškolski odgoj s nekih 150 sati za uzrast pred školu. Između ostaloga, mijenjaju se uvjeti za djelatnike i uvode nova zanimanja koja su određena bolonjskim sustavom studiranja. Također, uvodi se novi način financiranja djece s poteškoćama u razvoju i definiraju pomoćnici za djecu s poteškoćama u razvoju kao što ih imamo u osnovnom i srednjem obrazovanju. Očekujemo da ćemo donijeti niz promjena na bolje – rekla je Mikulić za Fenu.

Naglasila je kako će se na ovaj način djeci olakšati ulazak u školski sustav i obrazovanje te ih na neki način pripremiti na izazove koje škola donosi.

-  Ovo bi trebala biti dobra pomoć roditeljima, naravno uz njihov pristanak i tako smo definirali u ovom zakonu. Sva djeca bi se pripremila za školu, ona koja žive u ruralnim područjima i ona djeca koja žive u mjestima gdje im je vrtić u blizini njihovog doma. Djeca će imati mogućnost kvalitetne pripreme od 150 sati koja će biti organizirana u područnim školama – ustvrdila je ministrica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?