Što nas čeka?

Meteorologinja o dugoročnoj prognozi: 'Ovakav signal nikad nisam vidjela'

22.05.2020.
u 19:39

U emisiji RTL Danas hrvatska poznata meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar analizirala je vremensku prognozu za ovo ljeto. "Jako dugo nisam vidjela ovako unisone prognoze, gdje se svi modeli slažu oko toga kakvo će vrijeme biti za cijeli Stari kontinent, cijelu Europu. Ovako sušan signal kao što imamo sada nikad nisam vidjela, a staža već ipak imam u ovome dosta."

Dodala je da se u gotovo cijeloj Europi, uz iznimku Britanskog otočja i malog dijela Skandinavskog poluotoka, očekuje jako velika vjerojatnost, čak do 80% za vrlo vruće ljeto:

"Velika je vjerojatnost pojavljivanja opasnih toplinskih valova, a američki meteorolozi upozoravaju da bi to moglo prouzročiti probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije."

Već nekoliko mjeseci u srednjoj Europi vlada suša, a nastavit će se i dalje, pa bi velike rijeke mogle imati problema s vodostajima. To pak dovodi do prekida plovnih puteva prema istoku, pa tako i kroz Hrvatsku. Prinosi velikih žitnica zbog suše su upitni, otkrila je. "I u Hrvatskoj je ljetna situacija slična onoj 2007. godine kad je urod žitarica i voća smanjen za 20 do čak 70 posto. U nekim dijelovima Slavonije ovo bi definitivno moglo biti najsušnije ljeto u posljednjih desetak godina." 

Vrhunac vrućine i suše očekujemo u srpnju, uz barem jedan dugačak toplinski val, a nije nemoguće ni da će temperature narasti do 40 stupnjeva. "Brojku od 25 stupnjeva, o kojoj se govori u kontekstu koronavirusa, u kopnenim gradovima mogli bismo prijeći već oko 10. lipnja, a 30-icu ćemo imati ubrzo nakon 15. lipnja. Imat ćemo sličan broj vrlo vrućih dana kao i prošle godine u lipnju, u srpnju će ih biti dosta više nego prošle godine, a kolovoz bi mogao biti nešto blaži.

Sve u svemu, izgledno je i da ćemo doći nadomak brojke od 40 stupnjeva", tvrdi Dunja. Spavanje bi moglo biti otežano ovog ljeta s obzirom na to da se predviđa da se temperatura zraka neće spuštati ispod 24 stupnja. Teško podnošljive noći čekaju nas najviše u srpnju, u lipnju i kolovozu nešto manje.

Za kraj, Mazzocco je zaključila da će ovo svakako biti jedno od tri ili četiri najtoplija ljeta koje pamtimo u posljednje vrijeme.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?