Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH sudjelovao na sastanku EPP-a

23. listopada 2020. u 14:48 0 komentara 166 prikaza

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić i petak je putem video konferencije u ime HDZ-a BiH sudjelovao na sastanku Europske pučke stranke (EPP), a na poziv predsjednika EPP-a Donalda Tuska.

Sastanak je moderirao potpredsjednik EPP-a i stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Predsjednik Tusk je u uvodu sastanka izrazio duboki interes najsnažnije europske političke grupacije za trenutnu političku situaciju u BiH. Iskoristio je priliku podsjetiti sudionike sastanka na politički Sporazum kojega su članice EPP-a iz BiH potpisale u Bruxellesu 2014. godine, između ostaloga prihvaćajući time načelo da jedan narod drugome neće birati političke predstavnike.

Na sastanku je kazano kako je temelj izbora u Mostaru ove godine politički dogovor HDZ-a BiH i SDA.

Stabilnost Bosne i Hercegovine i političkog dijaloga, istaknuto je, leži u odgovornosti EPP stranaka u BiH u poštivanju potpisanih sporazuma. To će omogućiti daljnje napretke na europskom i euro-atlantskom putu Bosne i Hercegovine, kao i ostvarenje pomaka u izgradnji dugoročnog razvoja, stabilnosti i mira.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, naglašeno je kako je Hrvatska demokratska zajednica pozvala političke aktere u BiH da potpisani sporazum o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH implementira bez odlaganja, kako je to učinjeno s političkom sporazumom za održavanje izbora u Gradu Mostaru. 

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH Brkić u svom je obraćanju kazao kako Hrvatska demokratska zajednica BiH i dalje u potpunosti podržava potpisani Sporazum koji, između ostalog, definira da jedan narod drugome neće birati političke predstavnike.

Istaknuo je i činjenicu da se ta praksa, unatoč Sporazumu, nažalost ponovila na Općim izborima 2018. godine.

Istovremeno, izrazio je očekivanja da će predstojeći lokalni izbori proteći bez zapaljive retorike, usprkos najavi određenih političkih dužnosnika i stranaka za nametanjem političkih predstavnika na nižim razinama vlasti. Istaknuo je i očekivanja da će Lokalni izbori proći bez narušavanja izbornog procesa te bez fizičkog nasilja, podsjećajući prisutne dužnosnike na incident u Stocu, gdje je zbog fizičkih sukoba 2016. godine glasovanje prekinuto.

Na koncu, izvijestio je dužnosnike da je medijski prostor već podložan intenziviranom korištenju zapaljive retorike.

"Vrijeme je da prijeđemo s riječi na djelo", zaključio je prilikom obraćanja.

Sastanku je, pored predsjednika Tuska i potpredsjednika Rangela, nazočio i tajnik za međunarodne odnose EPP-a Patrick Voller. Iz Bosne i Hercegovine, pored međunarodnog tajnika HDZ-a BiH mr.sc. Josipa Brkića, sudjelovali su i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak i članica Predsjedništva SDA Alma Čolo, navodi se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.