Strasbourg

Među građanima u EP-u i umirovljenici iz Hrvatske, s političarima raspravljaju O BUDUĆNOSTI EU

Europski parlament
23.10.2021.
u 09:15

Danas će se u Europskom parlamentu u Strasbourgu održati plenarna sjednica na kojoj će 80 građana, među kojima troje iz Hrvatske, raspravljati s političarima o temama važnima za budućnost Europske unije.

Stanovnici diljem Europske unije osjećaju se zapostavljenima prilikom donošenju odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije – Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament – pokrenuli seriju rasprava nazvanih Konferencija o budućnosti Europe.

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica obećala je uvažiti mišljenja građana te ih nakon proljeća 2022. godine uvrstiti u buduće europske politike. Tijekom rujna i listopada je stoga 800 nasumično odabranih građana bilo pozvano u Strasbourg te sudjelovalo na četiri panela posvećena temama poput gospodarskog oporavka, zaštite okoliša, demokracije, migracija i EU-a u svijetu.

EU u svijetu

U subotu će njihovih 80 predstavnika sažeto iznijeti ideje pa o njima raspravljati s političarima iz nacionalnih parlamenata i europskih institucija. Među tim predstavnicima građana bit će i Dajana Milinković iz Umaga te Dragan Volarević iz Zadra, umirovljenici koji su prije tjedan dana u Strasbourgu raspravljali s drugim građanima o "EU u svijetu" i migracijama.

Upravo je "EU u svijetu" najzanimljivija tema Hrvatima, izvijestio je Europski parlament pozvavši se na podatke s internetske stranice Konferencije o budućnosti EU-a. Na toj stranici se nalazi digitalna platforma na kojoj građani mogu iznositi ideje i komentare o raznim temama, a u Hrvatskoj ih je najviše bilo upravo iz tog područja koje obuhvaća primjerice odnos EU-a prema Rusiji i Kini, proširenje, potencijalno stvaranje zajedničke vojske i dr.

Osim na četiri panela u Strasbourgu, te komentara iznesenih na digitalnoj platformi, rasprave o budućnosti EU-a odvijale su se se i u zemljama članicama pa tako i u Hrvatskoj. Predstavnica tih rasprava će u subotu u Strasbourgu biti Caterina Rende Dominis koja je prethodno sudjelovala u debati u Šibeniku pod nazivom "Budućnost mladih u EU". Ona će u Europskom parlamentu sudjelovati u raspravi o klimatskim promjenama i okolišu.

Završni dokument u prosincu ide Europskoj komisiji

I dok će Dominis, Milinković i Volarević predstavljati građane Hrvatske, s druge strane bi se trebali naći hrvatski političari Gari Cappelli, Marko Pavić, Domagoj Hajduković i Ružica Vukovac kao predstavnici Sabora. Iz hrvatske vlade sudjelovat će državne tajnice za demografiju i mlade Željka Josić te vanjske poslove Andreja Metelko Zgombić. Kao predstavnici Europskog parlamenta, i članovi skupštine Konferencije o budućnosti Europe, na plenarnoj sjednici će sudjelovati Tonino Picula i Sunčana Glavak.

Nakon subotnje rasprave će se 800 građana ponovo okupiti u studenom "online" i ondje podijeljeni u četiri grupe dodatno uobličiti svoje prijedloge europskim institucijama. Završnu verziju dokumenta građani bi trebali donijeti u prosincu tijekom svojih okupljanja u Dublinu, Firenci, Varšavi i Maastrichtu. Taj dokument će zatim biti poslan Europskoj komisiji, izvršnom tijelu EU-a, koja će se o njemu očitovati na proljeće. Hrvatski građani su tijekom panela u listopadu rekli kako se nadaju da će njihovi prijedlozi biti uvaženi.

Oko 70 posto građana Europske unije u kolovozu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?