Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Medicinsku sestru zvali natrag u bolnicu jer zna poljski: 'Kad sam progovorila, dobili su neko olakšanje'

Medicinska sestra je ispričala kako zna poljski jer joj je mama Poljakinja i onda od rođenja priča dva jezika.
06. kolovoza 2022. u 17:21 0 komentara 849 prikaza

Medicinska sestra Monica Lisowski završila je par sati ranije smjenu noćnog dežurstva kad su je zvali da se vrati u bolnicu KBC Zagreb jer su ozlijeđeni u tragičnoj nesreći na A4 poljski državljani. Ona, naime, zna poljski jezik. Njezino znanje jezika pomoglo je da se barem na koji trenutak ozlijeđeni u nesreći osjećaju kao da je netko njihov kraj njih.
"Ja sam danas ujutro izašla iz dežurstva. Radim, inače, do pola 8. No, kad smo čuli da je bila saobraćajna nesreća, svi iz dežurstva smo ostali jer kad su takve situacije onda moramo ostati. Negdje oko 9 sati smo otišli kući, a oko 10 sati me nazvala glavna sestra Anka Ljubas da imaju problema s komunikacijom. Neki ljudi starije životne dobi ne pričaju i ne razumiju hrvatski jezik. Naravno da sam se odmah odazvala. To je s moje strane bila više psihološka pomoć. Kad čovjek u stranoj državi čuje svoj jezik jednostavno se drugačije osjeća", ustvrdila je skromno. Na pitanje kako su pacijenti reagirali, medicinska sestra je kazala: "Kad sam se predstavila i progovorila poljski jezik, neko olakšanje su dobili. Kao da imaju nekog svog. Rekla sam im da pazimo na sve njih i da brinemo o njima. Lakše im je. Definitivno im je lakše" Medicinska sestra je ispričala kako zna poljski jer joj je mama Poljakinja i od rođenja priča dva jezika. "A onda sam se i udala za Poljaka", ustvrdila je i dodala: "Poljski je u mom životu drugi jezik"

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.