tuzla

Medicinska sestra iz Tuzle zaposlena u Klinici za srce zaražena koronavirusom

ilustracija
27.03.2020.
u 21:27

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TŽ Maida Mulić potvrdila je za Faktor da je pacijentica iz Tuzle kojoj je potvrđen koronavirus medicinska sestra iz Medicinskog instituta Bayer, koji se ranije zvao Centar za srce.

- Mi još uvijek nismo ušli u Centar za srce tako da ne možemo govoriti o tome. Poduzimamo mjere i procjenu pacijenata i tek tada ćemo odlučiti gdje će biti smješteni. Nisu točne informacije da je tamo već određen broj osoba u izolaciji - rekla je Mulić.

Ona je ovu izjavu dala Faktoru, nakon što smo je pitali u vezi s informacijama koje su se pojavile u Tuzli, a prema kojima je veći broj osoba, uposlenika i medicinskog osoblja iz Centra za srce već u izolaciji.

U ovom trenutku nisu poznati detalji o njenom kretanju, mogućim kontaktima te ostalo.

Informacije koje je dala Mulić su trenutno jedino službeno i provjereno što se sada može reći, a nakon što je objavljeno da je jedna osoba iz Tuzle i jedna iz Lukavca zaražena koronavirusom.

To su ujedno, trenutno, jedina dva slučaja zaraženih koronavirusom u Tuzlanskoj županiji.

U TŽ je danas testirano 17 uzoraka, od toga su dva pozitivna, a radi se o osobama iz Tuzle i Lukavca, rekla je za RTV TK ministrica zdravstva TŽ Dajana Čolić.

- Prema informacijama koje ja imam jedna osoba je putovala izvan BiH i nalazila se u samoizolaciji. Sada se ide u obradu prvih i drugih kontakata, obje osobe, njihova daljnja epidemiološka obrada i ići će u izolatori jer tako nalaže procedura - rekla je Čolić.

Ministrica je za tuzlansku RTV 7 pojasnila da ne treba širiti paniku, a pozvala je prve kontakte oboljelih da se jave i da se njim što prije urade testovi.

- Uzorci su uzimani na mjestima gdje oboljeli žive, a oni će sada biti prebačeni u izolatori - zaključila je Čolić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije