SARAJEVO

McGaha preuzela zapovjednu dužnost NATO stožera Sarajevo

07.12.2021.
u 13:41

Brigadna generalica Pamela L. McGaha danas je na ceremoniji u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, preuzela zapovjednu dužnost NATO stožera Sarajevo od brigadnog generala Erica Folkestada.

Zapovjednik Zpovjedništva združenih savezničkih snaga Napulj, admiral Robert P. Burke kazao je da su se okupili danas na 17. primopredaji dužnosti zapovjednika NATO Stožera Sarajevo, opipljivom izrazu trajne predanosti Saveza da podržava institucije Bosne i Hercegovine dok provode reforme obrambenog i sigurnosnog sektora.

On je ocijenio da je dosadašnji zapovjednik NATO stožera Eric Folkestad za vrijeme svog mandata uradio besprijekoran posao te da iz Sarajeva odlazi nakon što je ojačao odnose NATO-a s bh. institucijama, poboljšao blisku suradnju s Europskom unijom i pomogao ljudima u BiH da se približe svojim težnjama za punom integracijom u Europu.

Također je poželio dobrodošlicu brigadnoj generalici Pameli MeGaha, koja u Sarajevo dolazi s dužnosti zapovjednice 143. Zapovjedništva logistike, Orlando, Florida, izrazivši nadu da će nastaviti nadograđivati sjajne uspjehe dok se nastavlja trajna predanost NATO-a miru, sigurnosti i prosperitetu ljudi BiH.

-Ovo je apsolutno važna misija. Ona zahtijeva da imamo pravi tim kao dio zajedničkog rješenja u potrazi za boljom budućnosti ovdje - kazao je admiral Burke.

Dosadašnji zapovjednik NATO stožera Sarajevo brigadni general Eric Folkestad (KoV SAD-a) kazao je da je NATO stožer Sarajevo svjedočio mnogobrojnim uspjesima Oružanih snaga BiH te da su sa zadovoljstvom podržavali ključne programe NATO Partnerstva za mir u interesu trajne sigurnosti i većeg prosperiteta za sve građane.

Kazao je da je NATO ove godina imao veliku čast biti partner BiH u zajedničkim nastojanjima koja ne mogu opisati drugim riječima nego kao povijesni i plemenit put da se građanima BiH pruži pomoć u interesu boljitka.

- Na kraju, timu NATO stožera Sarajevo ću reći da ste primjer vrijedan poštovanje kad je riječ o povjerenju, integritetu i časnoj službi i da mi je bila istinska čast i najveći privilegij služiti s vama. Došlo je vrijeme da ovu misiju predam narednom NATO zapovjedniku koji će predvoditi ovaj stručni tim i nastaviti graditi budućnost na čvrstim temeljima proteklih 26 godina mira - poručio je.

Brigadna generalica McGaha zahvalila je na ukazanom povjerenju, posebno timu u NATO stožeru Sarajevo, brojnim veleposlanicima, civilnim liderima i pripadnicima i pripadnicama OS BiH.

- Nesumnjivo je da će promjene koje su naši partneri ostvarili u proteklih godinu dana imati ogroman i pozitivan učinak na kvalitet života - ne samo predanih pripadnika i pripadnica Oružanih snaga BIH i njihovih obitelji - nego i njihovih širih zajednica – kazala je.

Na kraju je zaključila da je u proteklih 15 godina, kontinuirani rad u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, rezultirao visoko sposobnom, novom generacijom vojnika koji redovito izvršavaju sigurnosne, mirovne, humanitarne i operacije podrške civilnim vlastima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?