sarajevo

Marina Pendeš na predstavljanju Smjernica za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH

10.10.2019.
u 14:55

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš obratila se medijima u povodu predstavljanja Smjernica za strateški okvir cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje je održano pod pokroviteljstvom Misije OESS-a u BiH i Delegacije EU u BiH u Sarajevu. 

Na predstavljanju Smjernica za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH ispred Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sudjelovali su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik ZS OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa suradnicima, te oko 80 predstavnika iz sigurnosnog sektora, agencija za provođenje zakona, akademija, privatnog sektora i međunarodne zajednice u BiH.

Ministrica Pendeš se na početku svog obraćanja zahvalila Misiji OESS-a u BiH za kontinuiranu podršku koju daje ne samo Ministarstvu obrane BiH nego i ostalim intitucijama BiH, kako u oblasti obrane i sigurnosti, tako i na implementaciji svih međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Istaknula je da poštivanje principa i standarda u oblasti cyber sigurnosti predstavlja
obvezu BiH na osnovu članstva u UN, OESS-u ali i integracijama kojim težimo, a to su NATO integracije.

„Mi iz Ministarstva obrane BiH smo poduzeli sve kako bismo prije svega usvojili strtategiju cyber sigurnosti s ciljem da do 2023 u okviru MO i OS BiH uspostavimo učinkovit i održiv cyber sustav sigurnosti koji će biti u stanju spriječiti i otklonja posljedice cyber incidenata“, kazala je ministrica Pendeš. 

Podsjetila je na činjenicu da je u proteklom razdoblju izrađen detaljan Akcijski plan u cilju implementacije Strategije cyber sigurnosti do 2013. godine s precizno određenim nosiocima realizacije u okviru MO i BiH, te formiran cyber tim Ministarstva obrane BiH za odgovor na računalne incidente.

Nas kraju svog obraćanja ministrica Pendeš je istakla opredjeljenost Ministarstva obrane za suradnju s međunarodnim institucijama na putu euroatlanskih i EU integracija.

Šefica Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini veleposlanica Kathleen Kavalec kazala je da su Smjernice za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH sveobuhvatni dokument koji se odnosi na rješavanje najvažnijih pitanja za povećanje cyber sigurnosti države i njenih institucija u skladu s najvišim međunarodnim standardima. 

„Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećen partner institucijama BiH, kao što je Ministarstvo obrane BiH, i pružat će podršku provedbi budućih strategija, akcijskih planova i mehanizama koji budu izrađeni u skladu s ovim dokumentima“, kazala je Kavalec.

Šef političkog odjela u Delegaciji EU u BiH Elisabet Tomasinec je kazala da je Europska unija pokrenula digitalnu agendu koja predstavlja okvir za tranziciju u digitalnu ekonomiju, a koja je također pokrenuta u cijelom Zapadnom Balkanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?