Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Maloljetnik se bavio egzorcizmom, predvodio svete mise, sprovode...

11. siječnja 2019. u 12:00 0 komentara 1835 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Krajem prošlog mjeseca pojavila se priča o Španjolcu koji je čak 18 godina glumio svećenika, bez ikakve teološke naobrazbe ili pozadine i kad se otkrilo da on to nikad nije bio, Crkva mu je priznala krštenja i vjenčanja, ali je zaradio optužnicu, piše Večernji list BiH. Međutim, da će se sličan slučaj otkriti u našem okruženju, to ipak nismo očekivali. Naime, ovih dana raskrinkan je mladić, točnije maloljetnik, koji je djelovao kao svećenik, a koliko je bio uvjerljiv, najbolje svjedoči činjenica da je i koncelebrirao na svetoj misi, u svom stanu održavao mise, dobivao milodare, molio nad napaćenim ljudima, išao i kod fra Ive Pavića u Šurkovac i izgleda da ga je jedino iskusni franjevac i karizmatik odmah “prokužio”. - Ja sam mu zabranio dolazak u župu. Njegov župnik i biskup znali su da manipulira ljudima. Od gvardijana splitske župe ukrao je dva habita. On je prevarant, a vjernici su nasjeli na njegovu priču i predstavu - kratko je kazao fra Ivo, dok je maloljetnik posvjedočio da je svoje oduševljenje vjerom i svećeničkim pozivom upravo tu osjetio. A kako se klupko odmotava teško je u blizini naći mjesto molitve gdje maloljetnik nije bio. Boravio je u Trstu, u župi Sv. Josipa u Ricmanju i župi Sv. Antuna Pustinjaka u Boršu. I poznati egzorcist fra Rosario Palić doveo je spomenutog mladića u župe da vodi duhovne obnove, mise, propovijedi, ispovjedi i sprovode. - Dobro mi je poznato, a to mogu posvjedočiti i osobe koje idu na egzorcizme kod fra Rosarija da je šarlatan polagao ruke na mučene osobe. Također, u Trst je išao u pratnji svoje bake i samozvane tajnice Ive! Uz ovaj tekst prilažem fotografije spomenute osobe gdje je slavio svetu misu u Trstu, uz nazočnost spomenutog svećenika i egzorcista fra. Rosarija Palića - poručio je Davor Didović koji ga je razotkrio javno. Ističe i da fra Rosario Palić nije imao pojma da je ovaj prevarant.

Nikakvo teološko predznanje

Kao dijete je odlučio postati svećenik. Međutim, problem je u tome što se na taj čin odlučio bez školovanja, odmah. - Prvi put sam u Šurkovcu na hodočašću vidio fra Ivu Pavića kako polaže ruke na vjernike i oduševio se. Još kao dijete osjetio sam poziv i nakon svega želim stvarno postati svećenik. Ne znam zašto sam tada obukao habit, prije tih četiri ili pet godina. Upustio sam se u službu i avanturu, započeo je mladić priču o tome kako je godinama glumio svećenika. Priča se “zakotrljala” nakon što je u jednoj Facebook grupi izašlo njegovo ime, prije nego što je gore spomenuti Didović sve obznanio javno, pa se počelo malo dublje istraživati. Ispostavilo se da sa splitskom župom, u kojoj je navodno djelovao, on praktički nema ništa, a slučajem se počela baviti i Splitsko-makarska nadbiskupija. Svećenici o njemu ne smiju pričati, nadbiskupija može. A među laicima koji pričaju su i 30-godišnjakinja te 31-godišnjakinja sa splitskog područja. - Prijateljica i ja vodile smo hodočašća u Trst. Javio mi se na mobitel i zanimao za to, ali je rekao da ne može na putovanje. Predstavio se kao svećenik. Čuli smo se i nakon toga više puta. Pozvao nas je u svoj stan na misu pa sam išla s prijateljicom. On je vodio misu, a ondje je bilo više ljudi. U stanu je uredio kapelicu te je imao sve svećeničke halje, kalež, hostije... sve kao i u crkvi. Dala sam mu i novac u više navrata. Nada mnom je provodio molitve otklinjanja i polagao ruke. Kada sam to ispričala drugim karizmaticima, rekli su mi da to nije od Boga i da se klonim toga mladića. Na prvu mi se činio premlad, ali mislila sam da nitko ne bi bio toliko lud da izmisli da je svećenik. Misu je vodio i na latinskom i na talijanskom jeziku te je u svemu bio vrlo uvjerljiv. Čak je vodio i egzorcizme. I ja sam mu davala novac, dala sam mu 200 kuna za misu zadušnicu za pokojnog oca. Čak me i ispovjedio. Sad kad se sjetim, sve mi je to presmiješno, ali voljela bih da se sve sazna kako više ne bi mogao varati ljude – kažu nasamarene vjernice. 
Na misi u stanu u kojem su bili nalazilo se više žena, a onda je jedna svjedočila da je izliječena kada je maloljetnik položio ruku na nju. Karizmatik ili ne, one su se udaljile od njega i prekinule kontakt kada su shvatile da nije svećenik. Mladić je medijima ispričao da je bio i na razgovoru u crkvi. - Čak sam koncelebrirao svetu misu u Trstu i nitko nije posumnjao. Novac nikad od nikoga nisam tražio, a druga je stvar ako mi ga je netko dao samoinicijativno. Sad smatram da sam zbog lažnog predstavljanja te sve ljude prevario, a tada na to nisam tako gledao. Pokajao sam se oko svega, u razgovoru u crkvi dobio sam i pokoru i više to ne radim - rekao je mladić. Kaže da nije bio svećenik iz zle namjere niti je ikom htio nanijeti štetu. Tvrdi i da on nikad nije samoinicijativno nastupao kao svećenik, nego su drugi to činili.

Šutnja o slučaju u budućnosti

- Znali su da sam mlad i rekao sam im da sam se rano zaredio, ali nisu ništa provjeravali. Nikad sam nisam vodio misu, nego uvijek koncelebrirao. No, zbog stresa oko svega, zdravstveno stanje mi se pogoršalo, imam problema sa srcem, pa sam prestao lani u travnju - istaknuo je mladić, čime praktički priznaje da sa svojim pozivom nije planirao završiti.

I Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije komentirao je slučaj. - O konkretnom slučaju ne možemo govoriti jer nemamo nikakvih saznanja o njemu, a i takvi su slučajevi u nadležnosti pojedinih biskupija. Svako takvo ponašanje svakako je za osudu i podliježe kaznenim odredbama Zakonika kanonskoga prava, a naravno da je lažno predstavljanje sankcionirano i civilnim zakonodavstvom - stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Zvonimir Ancić.

Mladić će u budućnosti o ovom slučaju, kako stvari stoje, šutjeti. - Razgovarao sam s vikarom u Splitsko–makarskoj nadbiskupiji i dogovorili smo se da ću o svemu šutjeti jer sam svojim ponašanjem nanio štetu Crkvi i svećenicima - priznaje. Roditelji nisu znali za njegove aktivnosti, međutim, ostaje pitanje tko ga je pogurao da uđe u svećeničke vode. Zanimljivo i da je to jedino pitanje na koje nije želio odgovoriti. Spominje se baka, ali...

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.