Inovativni projekti

”Mala Iva u carstvu štiva” - slikovnica o dragoj učenici

19.09.2022.
u 19:20

U Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu nastala je ilustrirana priča o učenici koja iznimno uživa u društvu knjige, no otežana pokretljivost priječi je u tome

Širokobriješka Prva osnovna škola u posljednje je vrijeme postala prepoznatljiva po brojnim inovativnim projektima u koje se upuštaju njezini djelatnici, sve kako bi nastavni proces učenicima učinili zanimljivijim i korisnijim, piše Večernji list BiH.

Posljednji u nizu takvih projekata je pokretanje Čitateljskog kluba čiji je cilj pružiti priliku mladom naraštaju ne samo da uživa u lijepoj pisanoj riječi nego i da iskaže, oblikuje i usmjeri svoju maštovitost u stvaranje konkretnog rezultata ili umjetničkog djela. Tako su za kratko vrijeme mali knjigoljupci iz Klanca u Širokom Brijegu mnoge svoje ideje proveli u djelo, no ne odustaju: i dalje ambiciozno kuju planove za budućnost.

Višemjesečni trud

- U našem Čitateljskom klubu od prošle su godine okupljeni vrijedni i nadareni učenici koji svojim stvaralaštvom žele dati vlastiti doprinos afirmaciji škole i grada u kojem odrastaju. Za njih je školska knjižnica srce škole i kutak u koji rado zalaze jer znaju da ondje uvijek mogu naći kvalitetno štivo, ali i da je to mjesto na kojem svaki plod njihove kreativnosti pada na plodno tlo. Stoga je literarna suradnja s dječjim listovima poput Cvitka redovita i iznimno jaka; učenici rado sudjeluju u školskim kvizovima i drugim izvannastavnim aktivnostima, a imali su prigodu i čast biti dijelom međudržavnog Kviza za poticanje čitanja koji provodi nekolicina škola u povodu Međunarodnog dana dječje knjige i rođendana Hansa Christiana Andersena - poručuje školski knjižničar Prve OŠ Miro Naletilić. Njegova je nakana što veća povezanost Čitateljskog kluba s odjelom učenika koje prate teškoće u odrastanju i obrazovanju, a tako se rodila ideja o njihovu aktualnom projektu “Želimo knjižnicu za 5!”.

- U odjelu djece s teškoćama u razvoju, posebnom samo po ljubavi kojom nas obasipaju, osobito se osjeti zahvalnost učenika na trudu koji voditeljica Stručne službe Prve OŠ Tina Zovko i ostali požrtvovni djelatnici ulažu u njih, stoga Čitateljski klub drži svojom obvezom što češće družiti se s njima. Dok smo lani zajedno obilježavali Godinu čitanja, odlučili smo načiniti slikovnicu o svima dragoj učenici koja iznimno voli uživati u društvu knjige, no otežana pokretljivost priječi je u tome - naime, učionica za djecu s poteškoćama u razvoju smještena je u prizemlju, a školska je knjižnica na katu. Kako je riječ o mladom biću koje predstavlja savjest cjelokupnog našeg društva, čvrsto vjerujemo da će ilustrirana priča o ostvarenju jednog dječjeg sna postati istinita te da ćemo njome učiniti našu školu još kvalitetnijim mjestom za učenje i odrastanje - kazao nam je Naletilić koji je osmislio priču “Mala Iva u carstvu štiva” te je cijele prošle školske godine ilustrirao, i to uz svesrdnu pomoć učenika Čitateljskog kluba. Prva ovakva tiskovina u našem kraju, koja je nastala udruženom učeničkom kreativnošću, upravo je ugledala svjetlo dana zahvaljujući nakladničkoj aktivnosti HKD-a “Napredak” te osnivaču škole - Gradu Širokom Brijegu koji je prepoznao višemjesečni trud i vrijednost projekta, čija je plemenita poruka nadasve - ljudska.

Svi dobro došli

Budući da je Prva OŠ jedina širokobriješka škola koja ima odjel za učenike s teškoćama u razvoju, njezin ravnatelj Miroslav Hrkać zdušno je podržao hvalevrijedan projekt “Želimo knjižnicu za 5!”. Poručio je da bi maštovita slikovnica mogla biti povod za akciju kojom bi knjiga i školska knjižnica konačno dobile tretman kakav priliči najvećoj gradskoj školi te da, u konačnici, još bogatiji knjižni fond u prikladnom prostoru postane dostupan svima, a poglavito učenicima s teškoćama u razvoju. Stoga su svi dobro došli u kino Borak na predstavljanje slikovnice Čitateljskoga kluba Prve OŠ “Mala Iva u carstvu štiva” u srijedu, 21. rujna, u 10 sati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije