Vlasnik Aluminija obilježio mostarski sajam najvećim štandom, skupocjenom izložbom, najavama tehnoloških inovacija...

M. T. Abraham u Hercegovinu donosi nova radna mjesta, ali i ekološku energiju i vrijedne umjetnine

22.04.2022.
u 13:14

Energetska tranzicija prema obnovljivim izvorima jedan je od prioriteta energetskog sektora u EU. M. T. Abraham Group daje snažnu potporu energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima i niskougljičnoj električnoj energiji

Ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva po mnogim je ocjenama najbolji do sada, a značajne zasluge za to pripadaju i M. T. Abraham Group koji je imao višestruko zapaženu ulogu na mostarskom sajmu, piše Večernji list BiH.

Grandiozni na sajmu

To je i logično ako se zna da je upravo ova poslovna grupacija preuzela mostarski Aluminij, tvrtku koja je desetljećima bila, a zahvaljujući M. T. Abraham Group bit će i ubuduće prepoznatljiv simbol hercegovačke industrije i razvoja. Iznimno zanimljiv štand posjetili su svi visoki dužnosnici koji su boravili na sajmu, a ove godine bilo ih je jako mnogo, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz zemalja regije, predstavnika diplomatskog zbora…

Osim što je to bio najveći štand privatne tvrtke ikada postavljen na sajmu, na njemu je M. T. Abraham Group izložio djela poznatih modernističkih umjetnika koja su u vlasništvu predsjednika grupacije Amira Grossa Kabirija. Jedan od izloženih radova bila je slika poznatog talijansko-židovskog umjetnika rođenog u Toskani Amedea Modiglianija, koji se smatra izvanrednim slikarom 20. stoljeća.

Posljednja prodana slika 2018. godine ovog umjetnika dosegnula je cijenu od 186,000.000 američkih dolara. Još jedan umjetnički rad koji je bio izložen djelo je jednog od najvećih francuskih impresionističkih umjetnika Edgara Degasa. Riječ je o "Maloj četrnaestogodišnjoj plesačici" koja je prvobitno izrađena u vosku, a nakon umjetnikove smrti izlivena u bronci. Postav je izazvao veliko zanimanje posjetitelja sajma, a sve je zapravo uvod u još jedan veliki doprinos M. T. Abraham Group kulturnom i sociološkom aspektu Bosne i Hercegovine - skoro otvaranje galerije "The Hub of Fine Arts" u Mostaru. Bit će to jedinstven prostor u regiji u kojem će biti izloženo više od 100 radova međunarodnih majstora modernizma, a svoju posebnost predstavit će kroz visokokvalitetne umjetničke izložbe.

Osim grandioznim štandom i umjetninama, M. T. Abraham Group pozornost na ovogodišnjem mostarskom sajmu privukao je i najavama tehnoloških i poslovnih inovacija. Naime, energetska tranzicija prema obnovljivim izvorima jedan je od prioriteta energetskog sektora u EU. M. T. Abraham Group daje snažnu potporu energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima i niskougljičnoj električnoj energiji.

Solarna energija

Stoga, a u cilju osiguranja daljnjeg proširenja opsega projekta i suradnje M. T. Abraham Group planira ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja će zadovoljiti potrebe tvornice, a pritom ostati vjerna Aluminijevoj predanosti promicanju održivosti te ekološke svijesti i odgovornosti. Ovim projektom M. T. Abraham Group još jednom pokazuje da je usmjeren na nadopunjavanje različitih izvora energije - vjetra, sunca, vode i plina - što će doprinijeti većoj fleksibilnosti, stabilnosti i pouzdanosti elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine EU/Europe. Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine upućuju na značajne izvore sunčeve energije s iznimno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za učinkovito i dugoročno korištenje solarnih potencijala.

S obzirom na prosječan broj sunčanih dana u Mostaru, više od 280, i dostupnost velikih otvorenih površina, čine realizaciju solarnih fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije strategijom koju treba provoditi i ostvarivati. Korištenje solarne energije dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša prouzročenog njihovim izgaranjem. Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH, za postrojenje treba osigurati sigurnu i stabilnu opskrbu električnom energijom od 8760 sati godišnje. Ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij će u sklopu M. T. Abraham Group zadovoljiti potrebe za električnom energijom Ljevaonice, Anoda i upravne zgrade. Solarna fotonaponska elektrana proizvodit će više od 68.000 MWh godišnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?