Naslovnica Vijesti

Lukač: Broj krivičnih djela od 2011. smanjen za 12.000

14. rujna 2018. u 16:18 0 komentara 54 prikaza

Broj krivičnih djela u Federaciji BiH od 31. prosinca 2011. godine do danas smanjen je za 12.000, odnosno sa 27.000 na 15.000, što je frapantna brojka koju građani trebaju znati, izjavio je ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli.

Ove podatke iznio je nakon redovitog sastanka koordinacije ravnatelja FUP-a i ravnatelja svih županija, dodavši da je bilo riječi o stanju sigurnosti za proteklih osam mjeseci i mjerama i aktivnostima čiji je cilj dalje jačanje sigurnosti građana u FBiH.

- Kao ravnatelj policije odgovorno tvrdim da je ovaj rezultat isključivo vezan za preventivni i represivni rad policije u FBiH. Nije to došlo samo po sebi, niti nam je to neko drugi uradio, naveo je on.

Lukač je istaknuo da se ovi statistički podaci prate u četiri oblasti: kriminaliteta, javnog reda i mira, sigurnosti u prometu, te u oblasti napada na službene osobe.

- Podaci za osam mjeseci u odnosu na isti period prošle godine imaju u prve tri oblasti pozitivan trend, što znači da je u ovom razdoblju smanjen broj evidentiranih krivičnih djela. Istina, to je negdje za dva posto ili u nominalnom iznosu za 2.019 KD, tako da je s današnjim danom evidentirano ukupno 10.580 tih djela – kazao je Lukač.

Kad je riječ o javnom redu i miru evidentirano je 9.832 slučaja ili oko 6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a izdato je oko 600 naloga protiv prekršitelja.

I u oblasti prometa evidentirano je smanjenje za 3,3 posto ili za 590 prometnih nezgoda.

- Stanje u oblasti prometa bremenito je problemima iz niza razloga, posebno zbog stanja na našim prometnicama, ali ohrabruje podatak da je 31 osoba manje poginula nego lani. I sami primjećujete da policija provodi niz mjera preventivnog i represivnog karaktera kako bi se stanje popravilo. Posebno je bitno da je čak za 50 posto smanjen broj poginulih pješaka, rekao je ravnatelj FUP-a.

Naveo je da je u ovom razdoblju evidentrano 17.416 prometnih nesreća, u kojima su poginule 89 osobe od kojih 53 vozača, 22 suputnika, te 24 pješaka.

-U strukturi krivičnih djela ne možemo biti zadovoljni ili prezadovoljni, posebno kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela financijskog kriminala i koruptivnih krivičnih djela, o čemu sam danas govorio u smislu intenziviranja otkrivanja krivičnih djela financijskog i privrednog kriminala i koruptivnih KD. Moramo se tu fokusirati, jer je tu naozbiljniji kriminal. Negdje imamo solidne rezultate, kao na primjer u TŽ. Solidne rezultate u tom području ima FUP i naš rad u ukupnom broju KD privrednog i financijskog kriminala i korupcije čini 50 posto od ukupnog broja otkrivenih djela u Federaciji BiH. Imamo loš rad u ovoj vrsti KD u Sarajevskoj županiji, tako da se nadam da će poslije današnjeg sastanka biti usmjerene aktivnosti na području cijele Federacije, a posebno tamo gdje su ti rezultati slabiji, rekao je Lukač.

Govoreći o napadima na službenike policije tijekom vršenja dužnosti, rekao je da su za osam mjeseci evidentirana 53 napada, a to se dešava uglavnom prilikom lišavanja slobode tih osoba ili onih iz kategorije poznatih prekršitelja. Naveo je da je podneseno oko 800 prekršajnih naloga vezanih za odbijanje naređenja ovlaštene službene osobe.

Lukač je rekao da trenutačno ne raspolaže podacima o broju policijskih službenika koji su disciplinski odgovarali zbog prekoračenja službenih ovlasti ili nepridržavanja pravila službe, ali da će prikupiti podatke.  

Govorio je i o problemu migranata rekavši da je najteža situaciji u Unsko-sanskoj županiji gdje trenutačno ima oko 2.700 migranata koji žive u lošim uvjetima. FUP nema nadležnost u toj oblasti poduzimati bilo kakve aktivnosti izuzev kada suradnju zatraže državne agencije i drugi organi i službe.

Kad je riječ o izborima, direktor FUP-a je rekao da policija nema nikakvih posebnih obveza osim da osigurava javni red i mir prilikom glasovanja, te kod transporta izbornog materijala prije i poslije izbora.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.