savršen božićni kolač

Londoneri nose dašak starine i nema Božića bez njih. Donosimo najbolji recept - iz bakine kuharice

Londoneri
Shutterstock
01.12.2022.
u 19:51

Fini okus orašastog, pa slatkoća marmelade, sve to okruženo finim prhkim tijestom i zapečenim snijegom od bjelanjaka – sve se to spaja ik u savršene božićne kolačiće

Orasi, marmelada, prhko tijesto. Zvuči baš kao klasičan tradicionalni kolač, jedan od onih kakve su radile bake. Pa ipak, londoneri su toliko više od tog! Jesu, baš su kao bakini, onako starinski i izgledom nekad neprimjetni, ali zapravo mogu vrlo lako biti i moderni kolači. Blagdani nisu blagdani bez londonera, sve u svemu.

Zapravo je činjenica da je njihov okus sasvim u nesrazmjeru s njihovim skromnim izgledom. Da, to bi možda bilo najtočnije reći. Fini okus orašastog, pa slatkoća marmelade, sve to okruženo finim prhkim tijestom i zapečenim snijegom od bjelanjaka – sve se to spaja ik u savršene božićne kolačiće. A najbolje je kad su londoneri baš toliki da stanu u jedan ili dva zalogaja.

Londoneri, London štangice, London štanglice, London ploške, londonski prutići… varijacija naziva je puno, ali kolačić je isti. Čak se i na engleskom zovu London bars. A iako misliš da su porijeklom upravo od tamo, iz Londona, to uopće nije tako. Iako nije poznata točno priča o njihovom nastanku i zašto se tako zovu, ovi su kolačići porijeklom iz – Mađarske. Ne čudi tako da ih spominje u svojoj pjesmi čak i Đorđe Balašević („I nešto nisu ove london-štanglice, k'o kadgod, u doba slavna“), piše miss7.24sata.hr.

Sve u svemu, ako ih svake godine dobiješ od mame, bake ili susjede, a nikad nisu nastale u tvojoj kuhinji, možda je baš ovaj Božić pravo vrijeme da se londoneri nađu na tvom popisu božićnih kolača. Ustvari, oni su nešto između keksa i kolača, i imaju najbolje od obje kategorije. I svakako ih izreži baš na štanglice! Okus je isti, kako god ih režeš, ali… nije.

Londoneri - recept

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna

120 g šećera

130 g + 1 žlica maslaca (sobne temperature)

4 žumanjka

Gornji sloj:

4 bjelanjka

150 g šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

200 g mljevenih oraha

1½ šalice džema od marelica

Priprema:

Žumanjke pjenasto izmiksaj s maslacem i šećerom pa umiješaj brašno. Rukom ili kuhačom miješaj brašno sa smjesom od jaja, dok se ne pretvori u tijesto. Oblikuj kuglu i ostavi 30 minuta u hladnjaku.

Zagrij pećnicu na 180°C. Pladanj srednje veličine obloži papirom za pečenje. Samelji orahe. Istuci bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno dodaj šećer i vaniliju, tuci dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umiješaj mljevene orahe.

Tijesto razvaljaj i utisni u pripremljeni pladanj. Preko kore premaži džem od marelica, a preko džema rasporedi smjesu s orasima.

Kolač peci 20-25 minuta, dok se gornji sloj ne zapeče, a vrh ne dobije zlatno smeđu boju. Ako vrh počne previše tamniti, smanji temperaturu pećnice.

Ostavi da se ohladi prije rezanja.

Reži na štanglice!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije