Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ljubuški prvi u ZHŽ-u uveo evidenciju o broju dolazaka i noćenja gostiju

07. lipnja 2022. u 15:53 0 komentara 205 prikaza

Turistička djelatnost Grada Ljubuškog dobiva novu organizacijsku shemu i strukturu, u skladu s vremenom i suvremenim tendencijama, koja će joj omogućiti razvoj, što je osnova za dobre rezultate, prihode i zaradu, piše Večernji list BiH.

Elektronička aplikacija

Temelj i podloga za takav optimizam i očekivanja nalaze se u osnivanju Turističke zajednice Ljubuškog, koja je utemeljena u prosincu 2019. Pokazala se do sada, unatoč svim izazovima, inventivnom, prilagodljivom i djelotvornom. O tome svjedoči više prošlogodišnjih važnih ostvarenja i projekata. Jedan od njih je vođenje evidencije turističkog prometa po broju dolazaka i noćenja gostiju na području Ljubuškog. Kroz prezentacije, javne objave razgovora s iznajmljivačima smještaja uspjelo se objediniti registrirane iznajmljivače na web aplikaciji prijava.ba pa se nakon probnog razdoblja, 1. siječnja 2022., krenulo sa službenim vođenjem evidencije. Izvjesno je da će Ljubuški, napokon u 2022., imati prve službene relevantne brojeve o broju turističkih dolazaka i noćenja. - Elektronička aplikacija za prijavu turista najvažniji je projekt TZ-a jer višestruko olakšava hotelijerima i pružateljima smještaja u domaćinstvu prijavu i odjavu gosta, koju su obvezni obaviti 12 sati po dolasku i odlasku. Osim olakšavanja i digitalizacije samog procesa prijave i odjave, dobit ćemo i adekvatne statističke podatke o broju noćenja i strukturi gostiju u Ljubuškom, koji su nam dalje bitni za planiranje - naglašavaju u TZ-u Ljubuškog. U prošloj godini uvedeno je 10 smještajnih objekata na probno korištenje aplikacije i ona se pokazala odličnom za rad i uvelike olakšala prijavu i odjavu gostiju u smještajnim objektima. Ljubuški je dosad jedini grad ili općina u ZHŽ-u koji je pokrenuo vođenje evidencije turističkog prometa na temelju broja dolazaka i noćenja gostiju. Vrlo važan posao u prošloj godini bila je izrada stranice www.visitljubuski.com i profila na Facebooku, Instagramu i YouTubeu. Web stranica je višejezična i objedinjuje svu turističku ponudu te sve one koji čine turistički proizvod Ljubuškog, smještajne objekte, ugostiteljske objekte, kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, pojedince i tvrtke koji organiziraju dolazak turista u Ljubuški, kao i udruge koje rade na promidžbi turizma.

Turistički potencijali

Turistička zajednica pozvala je sve smještajno-ugostiteljske objekte da dostave fotografije i opis objekata kako bi se mogli promovirati putem Turističke zajednice. Pored navedenog, ostvarili su još važnih projekata. S Foto klubom Fokus iz Ljubuškog, koji okuplja profesionalne fotografe i amatere, potpisan je ugovor o suradnji u smislu korištenja fotografija prirodne i kulturno-povijesne baštine Ljubuškog, u promidžbi i reklamiranju ponude. Postignuta je suradnja s udrugom “Libussa”, koja je osnovana zbog promicanja, zaštite i vrednovanja kulturno-povijesne baštine Ljubuškog. Organizirani su odlasci na srednjovjekovni sajam u Jajce i stari grad Sokolac poviše Bihaća na otvaranje Avantura Film Festivala. Na tom festivalu, koji je imao 40 filmova iz regije i svijeta u kategoriji turistički film, prvo mjesto osvojio je turističko-promidžbeni film TZ Ljubuškog o vodopadu Kravica - “Oaza u kamenu”.

Aktivno su sudjelovali i pomogli u organizaciji Jazz festivala u Ljubuškom kao i kod prvog Ljubuški Outdor Festivala. Ljubuška turistička zajednica jedna je od triju iz BiH koje su sudjelovale na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju. S Turističkom zajednicom Sarajevske županije i Grada Bihaća zadovoljila je uvjete javnog poziva Ministarstva gospodarstva Vlade SŽ-a i predstavljala Ljubuški i Hercegovinu na tom prestižnom svjetskom gospodarskom skupu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.