predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

Ljubić: Pozivam ministra obrane da objasni za koje dronove se obučava vojska BiH, gdje su poligoni, koliko je plaćen...

Božo Ljubić
28.07.2022.
u 20:55

Ljubić je znenađen Schmidtovom modificiranom odlukom izmjene Izbornog zakona te poručio da će HNS djelovati u smjeru da se isprave štete nanesene Hrvatima

Koji će biti daljnji potezi HNS-a nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt odustao od nametanja ključnih izmjena Izbornog zakona? Hoće li biti negodovanja i prosvjeda? Kako će posljednje izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA utjecati na odnose između Bošnjaka i Hrvata? Za N1 je govorio Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Kazao je kako je iznenađen Schmidtovom modificiranom odlukom izmjene Izbornog zakona.

“Izvorna odluka je davala određene izglede da bi na izborima Hrvati ipak mogli izabrati kontrolni paket u Domu naroda i sudjelovati u vlasti u FBiH. Ni ta izvorna odluka nije davala Hrvatima ništa spektakularno, već se vraća na ono što je oduzeo bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch. I dalje ne mogu izabrati člana Predsjedništva. Dom naroda Federacije je daleko važniji i vlast na razini države. Iz Doma naroda se biraju i predstvanici za državni Dom naroda. Ovo odustajenje Schmidta zbog prosvjeda i političkog pritiska, izazavala je reakcije”, rekao je Ljubić.

Rekao je kako ne zna što se govorilo u zgradi OHR-a i da ne zna za prijetnje HDZ-a da će na jugu zemlje, ako se ne nametne odluka Schmidta, izbiti neredi.

“Ništa takvoga ovdje nije bilo niti se planira. Sutra imamo proširenu zajedničku sjednicu HNS-a koja je sazvana činjenicom da je Schmidt odustao od nametanja odluka i realizaciju Ustavnog suda BiH. Vjerujemo da imamo dovljno osnove u Daytonu da izborimo pravo kroz Ustav”, pojasnio je. 

Kaže da će HNS djelovati u smjeru da se isprave štete nanešene Hrvatima.

“Dobio sam navodni izvorni tekst koji je trebao nametnuti. Pisan je međunardnim stilom birokracije. Za nas nije najvažniji model, važan je princip. Važno je da svaki konstitutivni narod može izabrati legitimne predstavnike. Dom naroda Federacije, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i u NSRS”, kaže Ljubić.

Istaknuo je da će hrvatske stranke sudjelovati u razgovorima i pregovorima i roku koji je Schmidt spominjao i vremenu koje im je dao da se dogovore prije njegovo konačne odluke.

“Najbolji je domaći dogovor”, kaže Ljubić.

Na reakcije iz Sarajeva i izjavi Bakira Izetbegovića da su se Bošnjaci prebrojali i da imaju instruktore za dronove, Ljubić kaže kako je vidio izbliza što je rat. 

"Oni koji nisu to osjetili mogu licitirati rat. Postavljam javno pitanje ministru obrane da bh. javnosti objasni za koje to dronove se obučava vojska BiH, kada je nabavljen, koliko je plaćen, gdje su poligoni za obučavanje, pa da znamo i taj podatak.”, poručio je Ljubić.

Za kraj je ponudio prijedlog koji bi zadovoljio sve strane oko izmjene Izbornog zakona, a kojeg je i ranije nudio kao opciju.

“Moj prijedlog je bio da do ustavnoga broja izaslanika u klubovima izaslanika Domu naroda FBiH dođemo kroz ad hok zasjedanja klubova konstitutivnih naroda i ostalih. Nakon održanih izbora i potvrde rezultata, sastaju se ad hok zasjedanja svih izabranih Bošnjaka u županijske skupštine, isto tako Hrvata i Srba i ostalih, i izaberu oni odgovarajući broj izaslanika. Konstitutivni narodi po 17, a ostali sedam zastupnika u Dom naroda Federacije BiH. Na taj način otpadaju stigme od 3% i zanemarivanje neke županije. Bilo koja jača stranka koja brine o cjelini svoga naroda ne bi nikako sebi dopustila da samo iz nekoliko županija ili dijela Federacije izabre nekoliko izaslanika, jer bi na taj način izgubila podršku u svom narodu”, kaže Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?