Naslovnica Vijesti

Liječnicima plaće veće za 705 KM?

18. svibnja 2018. u 13:00 0 komentara 398 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Danas istječe rok za kompromis između Vlade HNŽ-a i Sindikata doktora medicine i stomatologije glede novog kolektivnog ugovora. Posljednjih nekoliko tjedana nije bilo primicanja stavova, a, kako doznaje Večernji list, županijske vlasti u Mostaru pripremile su ponudu za liječnike koju će biti teško odbiti. Naime, radi se o tome da im se nudi povećanje satnice na 2,3 marke te povećanje koeficijenta za 0,6 linearno za zanimanje doktora medicine i stomatologije.

Veliko povećanje plaće

- Uzimajući u obzir naprijed navedeno, povećanje osnovne plaće za liječnika specijalista iznosilo bi 31 posto, tako da bi ista porasla za 415 maraka. Budući da na osnovi plaća idu i povećanje temeljem minulog rada, dežurstava, znanstvenog stupnja, pripravnosti, kao i posebni uvjeti rada koji se povećavaju povećanjem satnice, plaća liječniku specijalistu, koji ima uvećanu plaću na osnovi navedenog, porasla bi za ukupno 705 maraka - rekli su nam sugovornici iz Vlade HNŽ-a. Oni dodaju kako se radi o značajnom povećanju plaće čime se želi, osim poboljšanja materijalnog statusa doktora medicine i stomatologije, povećati razina kvalitete zdravstvene zaštite, kao i odgovornost doktora medicine i stomatologije, te sačuvati financijska održivost zdravstvenog sustava u HNŽ-u.

Ponuđen maksimum

- Pregovarački tim u ovome trenutku nema mogućnosti ponuditi bilo što više jer i ova ponuda nadmašuje sadašnje financijske mogućnosti HNŽ-a te se radi o konačnom prijedlogu kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a - zaključili su naši sugovornici iz županijske Vlade u Mostaru. Pregovarački tim je ranije ponudio sindikatima zdravstvenih djelatnika povećanje satnice na 2,3 marke i povećanje koeficijenta za 0,1 te povećanje koeficijenta za dodatnih 0,1 u iduće dvije godine. Sindikat koji zastupa djelatnike SKB-a Mostar prihvatio je ovu ponudu, ali drugi sindikat koji predstavlja medicinske djelatnike ovo je odbio.

Ako i doktori odbiju povećanje plaće koje ide i do 50 posto, to će biti jasan znak kako cijela priča o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvo ima političku pozadinu te nije potaknuta samo borbom za prava i bolji položaj svih djelatnika u zdravstvu. Predsjednik Sindikata djelatnika SKB-a Mostar Josip Masatović izjavio je kako je Vlada HNŽ-a ispunila njihove zahtjeve, ali kako su neki dodavali nove uvjete, što je jasna poruka kako potezi nekih sindikata imaju i motive političke prirode. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.