Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lideri SDA, SBB i DF: Učinit će sve da VMBiH bude kompletirano do 23. prosinca

13. prosinca 2019. u 11:42 0 komentara 276 prikaza
Foto: Fena

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić  i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić su na današnjem sastanku, na kojem je razgovarano o formiranju vlasti u BiH, postigli dogovor koji su i potpisali.

Izetbegoviće je nakon sastanka izjavio novinarima da je konačno „napravljena jedna koherentna  koalicija, probosanska komponenta, od države, preko Federacije BiH do županija, uključujući i Županija Sarajevo, Zeničko-dobojska, Hercegovačko-neretvanska, itd.“

Kazao je da je SDA zadovoljna sporazumom, te da su u Vijeću ministara podijelili tri ministarstva kako je to već poznato. Zamjenička mjesta će preuzeti SDA.

- Po pitanju Federacije BiH također imamo sporazum i pozivamo Dragana Čovića i HDZ BiH da otvore proces formiranja, odnosno restrukturiranja federalne razine vlasti. Dakle, da povuku prvi potez imenovanjem predsjednika i dva zamjenika predsjednika FBiH - kazao je Izetbegović.

Napomenuvši da je najzanimljiviji dio, kad su pitanju županije, Županija Sarajevo, istaknuo je da će tu izaći sa zajedničkim prijedlogom za premijera Županije.

Po njegovim riječima, SDA će preuzeti sedam ministarskih pozicija u Županiji Sarajevo, SBB BiH tri i Demokratska fronta dvije. Predsjedatelj Skupštine će biti iz SDA.

Izetbegović je naglasio da će osobitu pažnju posvetiti izgradnji infrastrukture i u državi i u Županiji Sarajevo, ekonomskim pitanjima, borbi protiv korupcije itd.

Sporazum koji je danas potpisan bit će razmatran na organima sve tri stranke.

- Učinit ćemo sve da Vijeće ministara BiH bude kompletirano do 23. prosinca , tako da bi 24. prosinca u Brisel mogao biti poslan Program reformi koji se odnosi na NATO put BiH - kazao je predsjednik SDA.

Lider Demokratske fronte Željko Komšić je kazao da je ovo bosanskohercegovačka koalicija.

I on je naveo da su lideri tri stranke postigli dogovor te je i on pozvao predstavnike HDZ-a BiH, odnosno predsjednika te stranke i njegove suradnike da se što prije pristupi formiranju Vlade FBiH, odnosno kandidiranju osobe koja treba da bude predsjednik FBiH, čime bi otpočeo cijeli proces formiranja vlasti na entitetskoj razini.

Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić ocijenio je da su danas imali vrlo ozbiljne i produktivne razgovore koji su nastavak ranijih razgovora.

- Dogovorili smo se da napravimo jednu snažnu probosanskohercegovačku, ali i dijelom jaku bošnjačku koaliciju, na svim razinama vlasti - od državne, federalne i u svim županijama. Ostaje podjela ministarstava na državnoj razini , za federalni ćemo se dogovoriti mada imamo načelan dogovor, Županija Sarajevo smo dogovorili - naveo je Radončić.

Najavio je da će zajednički u ponedjeljak predložiti imena za Vijeće ministara BiH, „jer je zajednička procjena da je strateški interes BiH da se što prije realizira program reformi“.

- Što se tiče sarajevske vlade, dogovorili smo da se uđe u njenu zamjenu. Prije godinu dana sam javno poručio da SBB kao koalicijski partner daje godinu dana 'mirnog mora' toj vladi. Osobno nisam zadovoljan niti sam impresioniran time što se do sada uradilo - kazao je Radončić.

Istaknuo je da će 'sarajevska vlada' raditi mnogo bolje, da će imati bolji rezultat u smislu novih vrijednosti i da „ćemo, kada je u pitanju borba protiv korupcije, nepotizma, biti primjer kako se to radi, kao prijestolnica, kao županija za cijelu BiH“.

Radončić je također, u skladu s današnjim dogovorom, pozvao lidera HDZ-a BiH da što prije predloži i da ime budućeg predsjednika Federacije BiH kako bi ušli u što bržu implementaciju izbornih rezultata na razini Federacije BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o konkretnim imenima, Izetbegović je odgovorio da, kada je u pitanju državnoj razini, ministar vanjskih poslova i član Kolegija će biti iz SDA - Bisera Turković, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bi preuzeo poziciju ministra sigurnosti, a Sifet Podžić iz Demokratske fronte će biti ministar obrane BiH.

Dodao je da bi četiri zamjeničke pozicije pripale SDA.

Upitan o konkretnim imenima, kazao je da je to stvar Kadrovske komisije SDA koja će se sastati u ponedjeljak.

Kada je u pitanju kandidat za premijera u Županiji Sarajevo, Izetbegović nije želio govoriti o konkretnim imenima, samo je kazao da bi trebao biti zajednički kandidat i da „ne bi trebao stranački biti vezan, trebao bi biti vezan faktički za sve tri stranke, odnosno za interes ljudi koji žive u ŽS. Trebao bi se tako ponašati, kao zajednički kandidat“.

Na pitanje do kada se očekuje imenovanje novog saziva Vlade Županije Sarajevo, odgovorio je da su se dogovorili da podrže svi zajedno budžet i da poslije toga krenu u reorganizaciju, odnosno u uspostavu nove Vlade Županije Sarajevo.

Upitan u vezi s raspodjelom pozicija u Vladi FBiH, Izetbegović je kazao da bi SDA imala premijera i pet ministara, Demokratska fronta bi imala tri ministra i SBB BiH bi imao dva ministra.

- Danas je petak 13. Nekima neće biti sretan, ali sam uvjeren da će biti dobar za BiH - kazao je na kraju Izetbegović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.