POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA PODRUČJE DJELATNOSTI POŠTANSKOG PROMETA

Lasić: Granski kolektivni ugovor predstavlja značajno unaprjeđenje u odnosu na prethodni

22.04.2021.
u 15:39

Danas je u Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije BiH potpisan Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa. 
U ime Vlade Federacije BiH ugovor je potpisao federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i predsjednik granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldin Šabanović. 
Ministar Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unaprjeđenje u odnosu na prethodni. 

“Kao osnov za pregovore je poslužio tekst kolektivnog ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, roditelji djece sa smetnjama u razvoju, demobilizirani branitelji, te radnici podvrgnuti transplantaciji organa, kao i određena usklađivanja sa odredbama Zakona o radu Federacije BiH. Ovaj Kolektivni ugovor je potpisan na razdoblje od dvije godine, i njime se uređuju ključna prava i obveze za više od 3.100 uposlenih u poduzećima BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar”, izjavio je Ministar Lasić.  

Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018. godine, Vlada Federacije BiH i Sindikat BH Pošte su 10. kolovoza 2020. godine potpisali ugovor u istovjetnom tekstu sa primjenom do kraja ožujka 2021. godine, čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tijekom važenja kolektivnog ugovora.

Dana 02.03.2021. godine, pregovarački timovi su usuglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju suglasnost na dale su uprave JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao i reprezentativni sindikat BH Pošte. 
Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na svojoj 263.sjednici, dala suglasnost i ovlastila Ministra Lasića za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za područje djelatnosti poštanskog prometa u ime Vlade Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije