upozorenje

Kućne ljekarne završavaju u smeću

lijekovi
26.11.2022.
u 14:41

Iako farmaceuti upozoravaju da lijekovi iz kućnih ljekarna kojima je istekao rok trajanja ne bi smjeli završiti u kanti za smeće, građani RS-a su u dvojbi što učiniti s takvim medikamentima s obzirom na to da ne postoji sustavno rješenje za odlaganje farmaceutskog otpada iz kućanstava.

Razne tablete, sirupi, kapi, sprejevi koji pacijentima nakon nekog vremena nisu potrebni ili nisu više sigurni za upotrebu, mahom završavaju u kontejnerima jer za drugo rješenje građani ne znaju.

Predsjednica Farmaceutskog društva RS-a Rada Amidžić govori da je prije 12 godina organizirana akcija prikupljanja farmaceutskog otpada iz kućnih ljekarna s namjerom da se vidi koliko stanovništvo toga ima.

Dobivene informacije proslijeđene su nadležnim ustanovama i trebalo ih je iskoristiti za analizu, ali i da se pacijentima ukaže na potrebu odgovornijeg doziranja lijekova. Dodaje da u RS-u još ne postoji sustavno rješenje za prikupljanje farmaceutskog otpada iz kućanstava te da nije definirano ni tko bi snosio troškove tog prikupljanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?