Tjedan Caritasa

Kršćanska ljubav, 
imati srca za čovjeka

17.12.2018.
u 10:24

Tjedan Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije najavljen je u svim posavskim župama. U središnjici Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu održana je i završna konferencija projekta “Razvoj župnog Caritasa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji”. Konferencija je okupilo 40-ak župnika i vjernika laika u cilju prezentiranja ostvarenih rezultata i postignutih ciljeva tijekom dvogodišnje realizacije projekta u 20 župa Vrhbosanske nadbiskupije koje su sudjelovale u razvoju župnih Caritasa. Postignute rezultate predstavili su u župama Domaljevac, Bijeljina, Brčko, Odžak, Komušina, Radunice, Žepče, Novi Šeher, Novi Travnik, Fojnica i Novo Sarajevo.

Dijeliti kruh s gladnima

- Nije lako mijenjati mentalitet ljudi - od onoga da je Caritas samo dobivanje pomoći do toga da je to sastavnica župe i očitovanje kršćanske ljubavi. Ono što je istinski bitno u pastoralu jest kršćanska ljubav, imati srca za čovjeka, kako je govoriosluga Božji Josip Stadler. Ovo je tek početak i zahvaljujem svima na suradnji. To je jedan od načina formacije laikata u našoj mjesnoj Crkvi, što je zahtjev još iz vremena komunizma, ali ostaje i velika potreba danas. Neka caritasova djelatnost bude život župe i da bude pastoralni blagoslov na terenu - naglašava kardinal predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Daniele Bombardi (Caritas Italije) smatra da se na razini cijele Crkve osjeća da je najveći izazov kako ponuditi nešto da se mijenja mentalitet ljudi. - Biti Caritas na župnoj ili biskupijskoj razini ne znači, smatra Bombardi, dati kruh gladnima, nego podijeliti kruh s gladnima.

Župa Domaljevac

Završnu konferenciju pratili su i predstavnici župe sv. Ane u Domaljevcu koja je imala što kazati i potvrditi svoju humanost na djelu. Ta je posavska župa osobito 2014. g., kada je bila gotovo u cijelosti poplavljena, dobro upamtila što znači kada humanost na djelu, pomoć onima kojima se u trenutku cijeli životni trud našao pod vodom. Sada su, kaže župnik fra Blaž Marković, u situaciji da vraćaju dobro dobrim i pomažu onima kojima je ta pomoć nužna. Nakon nedjeljnih misa aktivna župna podružnica Caritasa u Domaljevcu prikupljala je od spravljenih božićnih kolača priloge koje će usmjeriti onima kojima je ona najpotrebnija u župi. – Ovo potvrđuje dobre temelje župnog Caritasa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nadam se da ćete biti primjer drugima kako se može humano djelovati - zaključuje koordinatorica projekta Irma Araranković. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije