Dan Grada Širokog Brijega

'Kroz povijest je ovaj grad hrvatski disao i borio se za hrvatsku ideju'

Foto: Fena
1/4
12.08.2022.
u 18:03

Široki Brijeg je u posljednjih tridesetak godina doživio renesansu jer je nekada spadao među najmanje razvijene sredine, dok je danas među najbolje razvijenima na području cijele Federacije BiH i to dokazuju svi gospodarski pokazatelji - naveo je Kraljević.

U povodu Dana Grada, koji Široki Brijeg proslavlja na Veliku Gospu, 15. kolovoza, u petak su na Trgu širokobrijeških žrtava zapaljene svijeće te je u kinodvorani Borak održana svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj se, među ostalim, obratio i Vinko Topić, predsjednik GV-a. Potom su nazočni iz političkog, društvenog, vjerskog, gospodarskog života imali prigodu pogledati izvješće gradonačelnika Mire Kraljevića u filmskoj formi, u kojem su navedeni brojni širokobriješki projekti, piše Večernji list BiH

Brojni projekti

Gradonačelnik Kraljević posebno je naglasio plan gradnje ceste Knešpolje - Uzarići - Mokro - Privalj, što bi rasteretilo promet Trnskom cestom i obilaznicom. Istaknuo je i kako je Široki Brijeg značajno gospodarsko i kulturno središte u ZHŽ-u i cijeloj BiH.

- Široki Brijeg je kroz povijest uvijek bio značajna sredina, ponajprije u političkom smislu. Kroz povijest je ovaj grad hrvatski disao i borio se za hrvatsku ideju, a tako je i danas, kada želimo poslati snažnu poruku. Široki Brijeg je u posljednjih tridesetak godina doživio renesansu jer je nekada spadao među najmanje razvijene sredine, dok je danas među najbolje razvijenima na području cijele Federacije BiH i to dokazuju svi gospodarski pokazatelji - naveo je Kraljević.

Čestitke za Dan Grada Širokoga Brijega uputio je i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

- Široki Brijeg je grad po mjeri čovjeka i važno središte institucija hrvatskog naroda na području zapadne Hercegovine. S novom obilaznicom, koja kreće iz Mostara, preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom, ovo ćemo područje dodatno unaprijediti i prometno otvoriti. Bit će to jedan od prioriteta i unaprijedit će ovo područje u gospodarskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom smislu, a to je od velike važnosti za stanovnike zapadne Hercegovine i cijeli hrvatski narod u BiH - istaknuo je Čović.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, kazao je kako je Široki Brijeg simbol hrvatstva i razvoja, čestitavši svima koji su kroz gospodarstvo dali doprinos u drastičnoj razlici između današnjeg Širokog Brijega i nekadašnje Lištice, posebice onima koji su dali veliki doprinos očuvanju radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa. Govorio je o političkim turbulencijama u BiH i svijetu, naglasivši kako Hrvati u BiH ništa ne blokiraju, već da traže načine da BiH funkcionira, kritizirajući one koji se hvale kako su uspješni u blokiranju sporazuma.

Nazočnima se obratio i Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

Javna priznanja, zlatne plakete "Grb Grada Širokog Brijega" pripale su širokobriješkom Domu zdravlja i Ivanu Banožiću. Uime Doma zdravlja plaketa je uručena ravnatelju Mirku Kordiću, a u obrazloženju tog priznanja voditelj Marinko Karačić kazao je kako je prva zdravstvena ustanova u Širokom Brijegu osnovana 1925. pod nazivom Zdravstvena te da je 1972. izgrađena suvremeno opremljena zgrada i osnovan Dom zdravlja koji se posebno iskazao u Domovinskom ratu, kao i u borbi s pandemijom koronavirusa.

Ivan Banožić, rođen 1938. godine u Kočerinu, istaknuo se u pastoralu Katoličke crkve i kulturnim djelovanjem u dijaspori, a posebice početkom 90-ih godina u prikupljanju svih oblika pomoći domovini. Švedska udruga "Liječnici bez granica" odredila ga je za glavnog koordinatora za raspodjelu i distribuciju humanitarne pomoći u BiH. U SKB Mostar dopremio je dva šlepera krvne plazme, lijekova, medicinskih pomagala, kreveta, kolica.

Zahvalnice postrojbama

Dodijeljene su zahvalnice širokobriješkim ratnim postrojbama: HVO-u Široki Brijeg - Krizni stožer općine (priznanje primio Anđelko Ćavar), Policiji MUP-a Široki Brijeg (primio Pero Bubalo), Antiterorističkoj jedinici Širokobriješka kažnjenička bojna (priznanje primio Predrag Mandić Lija), Topništvu Općinskog stožera (primio Boro Karačić), Vojnoj policiji (preuzeo Marijofil Ćužić), Bojni "Ivica Čarls" - Pukovnija "Ante Bruno Bušić" Široki Brijeg (primio Miljenko Crnjac Crni), Poskok bojni (preuzeo Vlado Marić), 22. diverzantskom odredu Široki Brijeg (preuzeo Predrag Mandić Lija), Dragovoljačkoj satniji "Poskoci" (primio Mladen Ljubić Vajta), Dragovoljačkoj satniji za posebne namjene "Beta" (primio Mile Šušak), Protuzračnoj obrani (preuzeo Pero Lovrić), 83. domobranskoj pukovniji (preuzeo Miodrag Mima Zadro), Ratnom sanitetu (uručeno dr. Pavi Čolaku), Centru veze (uručeno Ivici Ćavaru), Samostalnoj širokobriješkoj bojni (uručeno Tomi Miličeviću) i Brigadi "Mario Hrkać Ćikota" (uručeno Kreši Ćavaru). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?