Omiljena blagdanska poslastica

Kroštulin panettone ponovo je u prodaji i ove je godine još bolji!

26.11.2022.
u 10:45

Otkad je pekarnica Kroštula na tržište izbacila najbolji hrvatski panettone, potražnja za ovom blagdanskom poslasticom talijanskog podrijetla je tolika da ste prošlih godina bez prednarudžbe teško mogli do svog primjerka u atraktivnom pakiranju. Ove godine Kroštulin panettone dolazi u poznatim okusima: klasik s kandiranim voćem, čokoladni bestseller, zatim mandarina i bijela čokolada te panettone s okusom pistacija i višnje. Osim na njihovom web shopu, Kroštulin panettone od sutra može kupiti  na prodajnim mjestima diljem Hrvatske, a kao i prošle godine u street food varijanti omiljene poslastice moći ćete uživati i na zagrebačkom Fuliranju. 

 | Autor : Filip Popović Foto: Filip Popović

Prehrambeni tehnolog i kreator Kroštule, Karlo Vulin, podsjetio nas je kako nastaje najbolji hrvatski panettone: – Nema težeg proizvodnog procesa u pekarstvu od izrade panettonea i to iz više razloga. Prvi je proces proizvodnje koji traje četiri dana. U tom periodu tijesto fermentira s prirodnim kvascima. To mu daje razinu kompleksnosti zbog toga što svaki stupanj promjene temperature u zraku može jako utjecati na fermentaciju. Kroz četiri dana svi parametri moraju biti savršeno posloženi. S duge strane zbog samog omjera sastojaka: na 1 kg tijesta ima više maslaca i šećera nego brašna. Cijela procedura razvoja tijesta mora biti savršena, jer u protivnom se tijesto raspadne i dobivamo smjesu kao za palačinke!

 | Autor : Filip Popović Foto: Filip Popović

Sirovine za blagdansku poslasticu, poput brašna, kandiranog voća, paste od pistacija te žumanjaka nabavljaju se iz Italije. Maslac je hrvatskog podrijetla, mandarine dolaze iz neretvanske doline, od OPG-a Damić, a vanilija dolazi s Madagaskarska, radi se o liniji najboljeg i najekskluzivnijeg oblika vanilije na svijetu. – Proizvod se radi tako da se prvo jedan dan hrane starteri, prirodnim kvascem. Sljedeći dan radi se prvi, dan nakon toga novi zamjes nakon čega slijedi oblikovanje i pečenje. Treći se dan proizvod hladi tako da visi naopako. Mora se nabosti na šipke, okrenuti naopako i ostavlja se da se tako hladi. Inače bi kolabirao u sebe zbog svog materijala kojim je bogat. Tijesto ako ne visi naopako ne može izdržati tu težinu! – zaključuje Karlo.

 | Autor : Filip Popović Foto: Filip Popović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?