SARAJEVO

Krišto: Suradnja s NATO savezom unaprjeđuje našu sigurnost i jača kapacitete

20.11.2023.
u 09:35

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg došao je sinoć u Sarajevo, a danas je zakazao više sastanaka, među kojima je prvi sa predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara.

Krišto je prvo primila Stoltenberga u zgradi institucija BiH nakon čega im se pridružilo i izaslanstvo Vijeća ministara među kojima je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, njegov zamjenik Josip Brkić i ministar obrane Zukan Helez.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je nakon sastanka sa Stoltenbergom da suradnja našoj zemlji sa NATO savezom pruža priliku za produženje sigurnosti i jačanje kapaciteta.

"Razgovarali smo o pitanjima koji su od zajedničkog interesa, za suradnju između BiH i NATO saveza, a koji su vezani za stabilnost i sigurnost, kako u BiH tako i u regiji. Želim kazati da suradnja s NATO saveznom nama pruža priliku za unaprjeđenje sigurnosti i jačanje kapaciteta. Kroz suradnju u mirovnim misijama pojačavamo sposobnost obrambenih snaga. Ovi elementi osiguravaju da možemo odgovoriti na sve izazove, računajući organizirani kriminal i terorizam koji prijete, ne samo BiH, nego i svijetu", kaže Krišto.

Kaže da suradnja vodi i modernizaciji naših institucija i dodaje da postoji politička volja od strane NATO saveza da BiH može postati njena članica.

"Ovo su teme od velike važnosti za sve nas u BiH. Da bismo o ovome govorili, moramo postići politički konsenzus i kroz dijaloge doći do stavova koji su jako važni za BiH", rekla je Krišto.

Zahvalila se Stoltenbergu na paketu pomoći koji je NATO savez pružio institucijama BiH.

"Radi se o projektu podrške između 48 i 53 milijuna eura. Odnosi se na projekte iz obrambenog i sigurnosnog sektora. Nastavit ćemo raditi na aktivnostima u smislu poboljšanja suradnje između BiH i NATO saveza. To prije svega podrazumjieva program reformi. Kroz usvajanja tog programa uskladit ćemo naše obveze sa obvezama zemalja članica NATO saveza", rekla je Krišto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije