Vanjskopolitički angažman predsjedateljice Vijeća ministara BiH

Krišto: BiH se želi uskladiti s najvišim europskim standardima

31.03.2023.
u 21:45

Demokratske vrijednosti, visoka razina osiguranja i zaštite ljudskih prava, sigurnost i ravnopravno sudjelovanje svih sastavnica društva u odlučivanju - temelji modernih demokratskih društava i vrijednosti kojima teži BiH na svojem putu ulaska u zajednicu suvremenih demokratskih zemalja zapadnog svijeta moraju biti u fokusu političkog djelovanja, piše Večernji list BiH. To su samo neke od poruka koje su se mogle čuti tijekom Summita za demokraciju na kojemu je, na poziv organizatora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, sudjelovala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Temeljne vrijednosti

Ona se sudionicima Summita obratila videovezom prvoga dana, koji je organiziran u virtualnoj formi/online formatu. Izrazila je zahvalnost domaćinu predsjedniku Bidenu na toj iznimno vrijednoj i korisnoj inicijativi Sjedinjenih Država, kao i vladama Kostarike, Nizozemske, Republike Koreje i Republike Zambije. U tom ozračju iskazala je uvjerenje da svi okupljeni na Summitu dijele iste temeljne vrijednosti koje obilježavaju naša društva i za kojima se mora uvijek težiti, pogotovo danas, kada je društvo u cijelosti suočeno s višeslojnim isprepletenim globalnim krizama.Ovaj Summit je, kako je navela Krišto, prilika za osvrt na prethodno razdoblje, u kojem su pandemija te ničim izazvana i neopravdana ruska agresija na Ukrajinu katalizatori usporenog gospodarskog rasta, dvoznamenkastih stopa inflacije, pogoršanog stanja na tržištu rada i lanaca opskrbe hranom u svijetu. Pritom je upozorila i kako se ne smije ostati slijep pred činjenicom da mnoge autokracije i diktature nastoje proširiti svoj utjecaj na niz regija u svijetu, uključujući zloupotrebu modernih informacijskih tehnologija. U tom je kontekstu uputila na situaciju u kojoj smo svjedoci širenja lažnih informacija i sadržaja, ali i rastuće zloupotrebe privatnih podataka od pojedinih nedemokratskih režima, čime se nastoje oslabiti sigurnost građana i društava, posebice onih koja su u procesu jačanja svojih demokratskih institucija. Tom je prilikom jasno navela kako se samo zajedno mogu riješiti navedeni izazovi, odnosno zaustaviti nastojanja zlonamjernih aktera koji žele oslabiti demokratski ustroj, odnosno međunarodni pravni poredak. U kontekstu zapadnog Balkana objasnila je kako, s obzirom na poseban kontekst u kojemu se nalaze zemlje regije, nedemokratski trendovi imaju još veće negativne reperkusije na naša društva. Poruka koju je uputila je da nacionalna i etnička pripadnost, spol, jezik i druge identitetske različitosti ne smiju biti razlog za isključenje iz ključnih demokratskih i nužnih tranzicijskih procesa. Kada je riječ o djelovanju BiH, Krišto je najavila kako će zemlja, a sve u cilju jačanja ljudskih prava, uskladiti svoje zakone s najvišim europskim standardima ljudskih prava i demokracije, objasnivši i kako će s partnerima predložiti temeljne reforme pravosudnog sustava, čime će se ojačati transparentnost, vladavina prava i borba protiv kriminala te što snažnije jačanje kolektivnih i individualnih ljudskih prava. Na putu integracija BiH iznimno su bitne i ekonomske reforme, koje, kako je objasnila Krišto, uključuju digitalizaciju, infrastrukturne projekte, kao i zaštitu okoliša, a sudionicima je prenijela i uvjerenje u uspjeh BiH kroz potporu i suradnju s dokazanim prijateljskim zemljama, kao i uspjeh zajedničkog rada u okvirima Summita za demokraciju. Put BiH prema suvremenim demokratskim društvima iznimno je bitan i u kontekstu poštivanja vjerskih sloboda, kao i svih prava koja izviru iz toga načela.

Integracije

Krišto je jučer u Sarajevu razgovarala s apostolskim nuncijem u BiH mons. Francisom Assisijem Chullikattom, a susretu je nazočio vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Tom prilikom Krišto je nunciju prenijela informacije o trenutačnoj političkoj i gospodarskoj situaciji te o prioritetima rada Vijeća ministara BiH. U tom je kontekstu uputila na činjenicu da su euroatlantske integracije vanjskopolitički cilj BiH broj jedan. Ovom prilikom sugovornici su se osvrnuli i na unaprjeđenje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa BiH i Svete Stolice, koja je inače iznimno značajna podrška BiH na njezinu putu daljnjih integracija. Krišto je izrazila zahvalnost Svetom Ocu Franji i Svetoj Stolici na kontinuiranoj potpori državi BiH i katolicima u BiH. Aktivnosti predsjedateljice Krišto na vanjskopolitičkom planu dodatni su pokazatelj usmjerenosti izvršne vlasti na razini države prema integrativnim procesima BiH koji, osim jačanja veza s demokratskim društvima Zapada, za cilj imaju i relaksiranje unutarnjih političkih odnosa u zemlji, ali i stvaranje pretpostavki za sigurnost cijelog jugoistoka Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?