policajci imaju pune ruke posla

Kriminalci padaju zbog približavanja EU, odlučnosti vlasti te aplikacije Sky

29.05.2023.
u 08:50

Važan signal za pokretanje pregovora s BiH o članstvu u Uniji bit će procesuiranje visoke korupcije te obračuna s kriminalnim skupinama koje su trgovale narkoticima i oružjem

Posljednjih tjedana tužitelji i policajci imaju pune ruke posla, ali i mediji. Od završetka rata do danas nije bilo toliko akcija koje su rezultirale spektakularnim uhićenjima, prekidanjem lanaca međunarodne trgovine drogom, ilegalnim naoružanjem, sprječavanjem koruptivnih hobotnica i pranja novca kojim se sredstva prikupljena na nezakonit način nastoje usmjeriti u legalne poslove, piše Večernji list BiH.

Tako se u BiH odvi zajednička akcija naziva "DM" s hrvatskim USKOK-om, ali i nekoliko agencija posredstvom Europola, čija su meta bili pripadnici međunarodne skupine za organizirani kriminal. U BiH se pretresalo objekte na trinaest lokacija - od Sarajeva, Unsko-sanske županije i Republike Srpske.

Kokain, nekretnine

Sumnjiči ih se za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva. Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji se trenutačno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju. Uhićeno je više Muzaferovićevih suradnika u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Nizozemska, Slovenija i Njemačka, a u akciju su također uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Europol. Ova europska agencija, uz podatke dobivene dešifriranjem aplikacije za komunikaciju Sky, pomogla je i da se razbije još jedan lanac narkomafije i trgovaca oružjem prošloga tjedna. Nakon pune četiri godine praćenja, utvrđeno je kako je petero uhićenih prokrijumčarilo 300 kilograma opojne droge "speed", više od 100 kilograma opojne droge "skunk", 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu "speed", 42 litra amfetaminskog ulja, kao i četiri veće vreće opojne droge ekstazi, ali i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra). Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja vršene su kako iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju tako i iz EU-a u BiH, a čija se vrijednost izražava u višemilijunskim iznosima. Jučer su pak pale i osobe koje su očito posredovale u usmjeravanju prljavoga novca u legalne tokove. Na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada počeli su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija. Uhićeni su odvjetnici, notari i općinski vijećnik Stranke za BiH Elvis Hodžić iz općine Novi Grad. Njih se pak tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, nedopuštenu trgovinu, krivotvorenje isprave, prijevare, porezne utaje, primanje mita..., pranje novca. Oni su od 2009. godine na nezakonit način dolazili do vlasništva nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina kojima se na području Sarajevske županije, u skladu s važećim zakonskim propisima, nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protupravnu imovinsku korist. To je samo dio onoga što je policija realizirala te što će još uslijediti, tvrde nam izvori unutar istražnih krugova. Postavlja se pitanje kako su policija i Tužiteljstvo krenuli u do sada neviđeni obračun s korupcijom i kriminalom. A odgovor leži ponajprije u odlučnoj potpori domaćih vlasti, ali i najvažnijih međunarodnih aktera policijskim i pravosudnim institucijama ove zemlje.

Dokazati opredijeljenost

Vrlo je važan tajming kada se u BiH događa ovaj zaokret. Nakon što je zemlja dobila status kandidata za članstvo u EU te je došlo do brze uspostave vlasti s novim političkim partnerima od kojih se očekuju konkretni rezultati, bilo da je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije ili pak provođenje nužnih reformi i donošenja zakona kojim bi se zemlja počela postupno prilagođavati standardima koji vrijede u ovoj zajednici. Treba reći kako je jedno od najvažnijih pitanja da BiH mora pokazati konkretne rezultate u procesuiranju najtežih djela, uključujući korupciju. To se navodi u točki šest od njih četrnaest, koliko je Europska komisija dostavila BiH kao preduvjet za daljnje napredovanje prema članstvu. Jednako tako, za rasvjetljivanje najtežih međunarodnih lanaca kriminala - od trgovine narkoticima, naoružanjem, ljudima - iznimno djelotvorna pokazala se međunarodna suradnja s dobivenim podacima od dešifriranih aplikacija koje su za komunikaciju koristili kriminalci.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?