Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Krava u Šumadiji otelila trojke

10. kolovoza 2022. u 15:49 0 komentara 134 prikaza

Običaj je da se na selu kada se teli krava pozove pola susjedstva, uglavnom jakih i sposobnih muškaraca kako bi pomogli prilikom teljenja. Ali, Milan Ristić iz sela Šume kod Topole (Srbija) nije pozvao svoje susjede, već veterinara koji je zajedno sa njim otelio njegovu kravu koja je na svijet donijela tri prelijepa i zdrava teleta.

"Ukućani se raduju kada ovca ojanji trojke, možete misliti koja je ovdje radost kada su se rodila tri teleta. To je baš rijetkost, ja u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao sam samo jedan slučaj da su bile trojke i evo sada opet. Sve je prošlo kako treba, grlo je bilo u priplodnoj kondiciji zdravo i jako što je dosta doprinijelo ovakvom ishodu. Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele, a tri teleta je jako rijetko", kazao je Đorđe Marković, veterinar koji je pomogao prilikom teljenja.

Širenje stočnog fonda

Ovaj doktor veterine ističe da je za životinju ovaj broj mladunaca i sam porođaj jako iscrpljujući i samim tim i rizičan, ali kada se spoji iskustvo i struka onda greške nema. U štali kod Ristića još je pet odraslih grla, a podmladak koji je stigao vjerojatno će i ostati na imanju kako bi se proširio stočni fond.

Prije tri godine portal Agroklub objavio je vijest o neobičnom slučaju u kućanstvu Angeline i Draženka Keče iz sela Devetaci kod Novog Grada – njihova krava Mica je tada otelila dva muška i jedno žensko tele. Ovakav slučaj desi se jednom na 1.000 krava, rekli su veterinari. Zabilježeni su i slučajevi u Srbiji, a u Hrvatskoj bilo je slučaja kada je krava otelila čak četiri teleta!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.