Iako se iščekivalo...

KRAJ PANDEMIJE NIJE PROGLAŠEN! Još predstavlja prijetnju

koronavirus
epa-efe
30.01.2023.
u 14:54

U zaključku sa sastanka održanog prije nekoliko dana, Odbor za hitna stanja pri WHO kaže kako je COVID i dalje globalna prijetnja. Što u tom zaključku točno piše, za 24sata pojašnjava dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pitamo ga možemo li uskoro očekivati službenu objavu kraja pandemije.

- Ne. Odbor je danas objavio svoj zaključak koji nisam stigao još u potpunosti iščitati, no srž mi je jasna - da se ne proglašava kraj pandemije jer virus još uvijek predstavlja prijetnju, ima puno oboljelih i puno umrlih. Zato je to, prema definiciji međunarodnih zdravstvenih pravilnika, ozbiljna međunarodna prijetnja i neće se još proglasiti završetak pandemije, kaže dr. Capak.

- Nadalje, preporuka je razvoj i korištenje lijekova za COVID, kome su oni potrebni, kao i razvoj novih cjepiva te pažljivo praćenje situacije s novim varijantama te bolje prijavljivanje bolesti i novih varijanti, kaže dr. Capak. Na pitanje ima li naznaka kad bi pandemija mogla službeno biti proglašena završenom, dodaje kako - nema.

- Samo je zaključeno da još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju, dodaje Capak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?