TRUMP ODLUČIO

Konzervativna sutkinja Amy Barrett na korak do pozicije u Vrhovnom sudu SAD-a

26.09.2020.
u 20:40

Amy Barrett je bila kandidatkinja i 2018. godine, ali je tada odluka pala na kontroverznog Bretta Kavanaugha

Prema informacijama koje su u subotu rano ujutro objavili doslovno svi američki mediji Amy Coney Barrett postat će nova sutkinja Vrhovnog suda. I doći na mjesto nedavno preminule Ruth Bader Ginsburg, kao njezina gotovo apsolutna suprotnost.

Budući da je Trump obećao da će imenovati ženu, u konačnici su u utrci ostali Barrett i Barbara Lagoa, sutkinja hispanoameričkih korijena.

Spekuliralo se da bi se Trump mogao odlučiti za nju kako bi dodatno učvrstio svoju podršku među Hispanoamerikankama i Hispanoamerikancima na Floridi koja je jedna od ključnih država za izbornu pobjedu. No, odluka je ipak išla u korist Barrett. Jedan od mogućih razloga je što na Sudu već postoji jedna Hispanoamerikanka, Sonia Maria Sotomayor.

Barrett je bila u užem izboru i prije dvije godine kad je u izuzetno burnom i dugom procesu izabran Brett Kavanaugh. Fox News navodi da je Trump tada rekao kako “čuva Barrett za Ginsburg”. Ova sutkinja saveznog prizivnog suda u Chicagu - na to ju je mjesto postavio Trump 2017. godine - pripada konzervativnoj pravosudnoj struji.

Profesorica je na pravnom fakultetu Sveučilišta Notre Dame, majka sedmero djece, bivša službenica suca Antonina Scalije koji je umro 2016. godine i tada su republikanci, devet mjeseci prije izbora, blokirali predsjednika Baracka Obamu u izboru novog suca. Sada su se na to odlučili 40 dana do izbora.

Dianne Feinstein, demokratska senatorica, za Barrett je rekla kako “u njoj živi dogma i to je razlog za zabrinutost” referirajući se na njezine čvrste katoličke stavove. Kako prenosi Fox News, Barrett je tada odgovorila: “Ako pitate shvaćam li ozbiljno svoju katoličku vjeru, da, ali želim naglasiti da moja religijska pripadnost ili moja uvjerenja neće utjecati na izvršavanje mojih sudačkih dužnosti.”

Upravo zbog njezinih uvjerenja demokrati i liberalni krugovi u SAD-u smatraju da bi Barrett mogla dovesti do rušenja presude Roe vs. Wade kojom je odobren pobačaj te ukidanja programa zdravstvene zaštite koji je uveo bivši američki predsjednik Barack Obama, a što je velika želja Donalda Trumpa, sadašnjeg stanara Bijele kuće. Tijekom njezinog rada na sudu u Chicagu snažno je branila pravo na nošenje oružja te stala uz Trumpove stavove o smanjivanju prava migranata. Što baš i nije u skladu s katoličkim naukom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?