SARAJEVO

Konaković - Szijjarto: Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU

22.03.2023.
u 11:39

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, s kojim je razgovarao o odnosima između dvije zemlje i suradnji koja je ocijenjena kao jako dobra.

Konaković je nakon sastanka izjavio novinarima da je Mađarska zemlja s kojom nemamo otvorenih pitanja niti nekih velikih problema, sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i s kojom se neke nove šanse za trgovinsku razmjenu dodatno otvaraju i pojačavaju.

"Želimo iskoristiti priliku", dodao je on, "da to u svakom od naših razgovora bude fokus".

- Želim se zahvaliti kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidacijski status BiH, koji su i veliki zagovornici proširenja EU. Jedna su od zemalja koja to razumijeva zato što su nedavno prošli kroz sličan proces i shvataju koliko nam znači taj stav EU koji bi trebao biti pozitivan prema proširenju - naveo je ministar Konaković.  

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto je kazao kako Mađaraska pospješuje, odnosno želi da se ubrza proces proširenja EU.

- Ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja onda su vrlo uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu sa onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU - naveo je Szijjarto.

Dodao je kako očekuje od Bruxellesa da u budućem periodu učini određene na polju procesu pridruženja BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije