Banja Luka

Kompenzacijski fond RS-a odobrio dodatnu pomoć privredi i poljoprivredi

06.08.2020.
u 16:06

Upravni odbor Kompenzacijskog fonda Republike Srpske danas je donio odluku da se spisak privrednih subjekata koji su indirektno pretrpjeli štetu za vrijeme epidemije koronavirusa za travanj proširi za 449 korisnika koji nisu bili obrađeni i da se za njih odobri 1.668.000 KM.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske na konferenciji za novinare nakon sjednica UO Kompenzacijskog fonda rekao je da su krenule isplate 3.058.000 KM plaća poreza i doprinosa za svibanj za poslovne subjekte koji su odlukama vlade RS bili ili su i dalje onemogućeni da rade, kao što su diskoteke i svadbeni saloni.

Višković je rekao kako se očekuje da se još oko 3.000 zahtjeva obradi za poreze i doprinose za privredne subjekete koji su počeli raditi poslije 11. svibnja. Prema njegovim riječima dogovoreno je da će biti plaćeni porezi i doprinosi za svibanj subjektima kao što su oni iz međunarodnog prijevoza putnika, jer iako im je odobren rad, oni faktički ne rade.

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Vlade RS-a odobreno za otkup tovnih svinja i junadi sufinanciranjem prerađivača od oko tri milijuna KM za otkup tržišnih viškova. Sada je istaknuo da se radi o 6.000 junadi, 10.000 svinja, kod 400 uzgajivača, a zaštićeni su i manji uzgajivači. Prijavilo se 25 prerađivača, svi dobili kvote, a moguća je i preraspodjela ukoliko bude potrebe.


Danas je odlučeno da će iz Kompenzacijskog fonda sa dva milijuna KM pomoći otkup tržišnih viškova povrća u RS.

“Sufinanciramo 0,10 KM po kilogramu, a to se ne odnosi na ranije ugovorene količine”, rekao je on i dodao da će ovom mjerom biti omogućen otkup oko 11.000 tona otkupa povrća.

“Nećemo dozvoliti da bilo što propadne, da bude bačeno ili zaorano”, kazao je Višković.

Dodatnih pet milijuna KM biće izdvojeno za investicije u poljoprivredi, obzirom da je bilo predviđeno 8,7 milijuna, a na poziv se prijavilo 1.400 korisnika, za oko 13 milijuna KM subvencija.

“Donijeli smo odluku da svih 1.400 zahtjeva budu obrađeni i da svima koji su podnijeli zahtjeve izađemo u susret”, kazao je on.

Donešena je odluka o isplati sektoru ugostiteljstva i turizma za sve vaučere realizirane u razdoblju 15. lipanj do 30. lipnja, što iznosi oko 30.000 KM.

Prema riječima Viškovića danas je odlučeno i da se odobri 1.750.000 KM za nabavku 50.000 brzih testova.

Pojasnio je da se nabavka 20.000 testova u svibnju pokazala kao izuzetno korisna jer se radi o testovima s točnošću preko 85 posto.
Za bolnicu Sveti Vračevi u Bijeljini odobreno je 654.000 KM za proširenje kapaciteta COVID bolnice, odnosno starog dijela bolnice koji bi trebao bitiproširen za dodatnih 40 do 50 ležajeva.

“Moramo spremni dočekati jesen i najave stručnjaka iz zdravstvenog sektora i ja bi volio da ovi kapaciteti ne trebaju nikome, ali moramo spremni čekati tao razdoblje”, rekao je on.

Danas je u Banjoj Luci održana i sjednica Vlade RS-a na kojoj je stavljena izvan snage uredba od određivanju marže za naftu i naftne derivate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?