Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koliko maska doista pomaže u zaštiti od koronavirusa

Najdjelotvornije zaštitne mjere su dobra higijena, posebice pranje ruku te držati se podalje od oboljelih osoba, ističu stručnjaci
24. veljače 2020. u 20:00 0 komentara 318 prikaza
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL

Svim snimkama iz regija pogođenih koronavirusom zajedničko je da stanovnici nose kirurške maske u pokušaju da se zaštite od zaraze, no na pitanje koliko je ona doista učinkovita i za koga, stručnjaci odgovaraju da je suvišna za zdrave ljude. 

U Kini i dvadesetak drugih zemalja u kojim se širio virus, stanovnici su u strahu razgrabili kirurške maske iz ljekarni. Unatoč činjenici da se njima služe stanovnici svih regija u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije poput Instituta Robert Koch (RKI) u Njemačkoj, ističu da nema dovoljno dokaza o tome da će maske zaštititi zdrave ljude od infekcije. Najdjelotvornije zaštitne mjere su dobra higijena, posebice pranje ruku te držati se podalje od oboljelih osoba.

Stručnjaci su opetovano upozoravali da je zdravim ljudima suvišno kretati se kirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi zrakom. Tim više što uz masku čovjek se lako može uljuljati u lažan osjećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mjere higijene poput pranja ruku, kaže znanstenik s RKI-ja. Sličnu informaciju već je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Neke maske koje se kupuju u ljekarni sadrže i upozorenje da "nošenje kriruške maske pruža ograničenu zaštitu od infekcije i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama". Maska je dizajnirana tako da pomogne spriječiti zaraženoj osobi širenje bolesti, kažu ljekarnici.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se korištenje kirurških maskki u bolnicama uvelike razlikuje od uporabe tog artikla u svakodnevnom životu, jer bolničko osoblje u dodiru je s oboljelima i sumnjama na infekcije i zbog toga je izloženo većem riziku. Maske bi prvenstveno trebale biti namijenjene liječnicima i medicinskim sestrama, kaže liječnik Clemens Wendtner s klinike u Muenchenu.  Jasne su indikacije da je dugotrajno nošenje maske besmisleno, kaže Wendtner. 

Ako se maska ovlaži, ona gubi zaštitu u roku od 20 minuta, a to znači ako vam je potrebna efektivna zaštita onda je morate redovito mijenjati.  Nadalje, važno je da maska tijesno prilegne uz lice. Jedna od prednosti kirurške maske jest u tome da ona smanjuje kontakt moguće zaraženih prstiju s vašim nosom ili ustima.

Jedino takozvane maske FFP3 nude dodatnu zaštitu od infekcije zdravim osobama, kažu stručnjaci. Međutim, čak i ako imate te posebne maske morate ih ispravno postaviti te ih često mijenjati. I konačno, čak i te specijalne maske nisu pogodne za produljenu uporabu u svakodnevnom životu jer vam mogu otežati disanje.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.