Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koliko dugo ostaci hrane smiju stajati u frižideru?

26. srpnja 2021. u 21:46 0 komentara 359 prikaza

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), ostatke hrane možemo čuvati i jesti oko tri do četiri dana nakon pripreme hrane. No, iako je to neki općeniti stav, ne vrijedi za svaku vrstu hrane.

FDA navodi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme.

Guy Crosby, certificirani znanstvenik za hranu i izvanredni profesor na Harvardu, ističe da su ovakve smjernice preopćenite i da ne vrijede za svaku namirnicu.

Različite namirnice imaju i različitu pH vrijednost. Hrana koja ima niže rpH razine, poput umaka od rajčice, mogu trajati dulje. Njihov rok je otprilike oko tjedan dana. S druge strane, u ostacima hrane koje imaju više pH razine, poput jaja i ribe, bakterije se jako brzo razvijaju i zbog toga ih treba pojesti u roku tri dana ili ih treba baciti ako taj rok prođe.

Hrana s visokom razinom šećera (kolači, muffini itd.) mogu se držati i izvan frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. S druge strane, hrana s visokim udjelom vlage – na primjer, kuhano meso i kuhano povrće – može brže razviti bakterije, čak i kad se čuva u hladnjaku. Treba ih kroz tri dana, piše Huff post.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.