ISTRAŽIVANJE

Ključ je trudnoća: Žene su izdržljivije od supermaratonaca

17.06.2019.
u 08:45

Rezultati su pokazali da trudnice imaju veći stupanj izdržljivosti nego najuspješniji atletičari, potvrdili su antropolozi

Istraživači su otkrili da je fizička izdržljivost trudnica jednaka trčanju 40-tjednog maratona, piše NY Post.  

- Svaka majka koja je prošla trudnoću iskusila je nevjerojatnu izdržljivost. Trudnoća je najviša izdržljivost koju možete zamisliti - kazao je profesor antropologije Herman Pontzer. 

Istraživači su analizirali najuspješnije atletičare iz nekih od najzahtjevnijih utrka u svijetu kao što je 'Tour de France' te utrke diljem SAD-a u kojima trkači istrče šest maratona tjedno unutar četiri mjeseca. Analizirane su njihove metaboličke razine, te koliko je kalorija potrebno kako bi naše tijelo izdržalo ovako nešto. Rezultati su pokazali da trudnice imaju veći stupanj izdržljivosti nego najuspješniji atletičari. 

Istraživači su proučavali bazalne metaboličke stope (BMR) ili koliko kalorija trebate da bi funkcionirali kada je vaše tijelo u mirovanju. Prema istraživanju, većina ljudi može potrošiti najviše 2,5 kalorija u odnosu na svoj BMR (metabolička razina), ili oko 4000 kalorija dnevno za prosječnu odraslu osobu. Trudnice, kako kažu znanstvenici, funkcioniraju s 2,2 puta većim BMR-om, svaki dan, i tako ukupno 270 dana.

Ova izdržljivost se ne odnosi na naš kapacitet pluća, već na naš probavni sustav. Ljudi, kako navode stručnjaci, jednostavno ne mogu pravilno obraditi dovoljno kalorija da bi održali potrošnju energije višom od krovnog BMR-a što je 2,5. Više od toga bi značilo da naša tijela počinju sama jesti vlastito tkivo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?