Nacrt zakona o pušenju

Kazne za kršenja zakona do 10. 000 KM

16.10.2017.
u 10:00

Javne rasprave o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u F BiH, zakona koji je iz zajedničke nadležnosti Federacije BiH i županija, privode se kraju, u skladu sa zaključkom Parlamenta Federacije BiH koji je prilikom usvajanja zakona u formi nacrta, dao rok od 90 dana za organiziranje javnih rasprava, piše Večernji list BiH.

Visoke kazne

Predloženim nacrtom uvodi se potpuna zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, sredstvima javnog prijevoza ali i osobnim automobilima ukoliko se u njima voze malodobne osobe. Predviđene su i stroge novčane kazne za prekršitelje koje se kreću od 100 do 10 tisuća KM. Zakon zabranjuje i oglašavanje tvrtkama koje proizvode duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje ili se bave njihom prometom, prodaju takvih proizvoda malodobnim osobama, a mjesta prodaje udaljavaju od obrazovnih ustanova.

Ugostitelji zabrinuti

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo F BiH godišnje od posljedica konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u Federaciji BiH umre 11 tisuća osoba, odnosno dnevno 30-ak ljudi umire zbog pušenja ili izloženosti duhanskom dimu. Neke od pušača ovaj podatak nimalo ne zabrinjava. Potvrđuje to izjava Aide Feraget, predsjednice Udruženja građana „Kuš na me“, najvatrenijih protivnika zabrani pušenja na javnim mjestima. „Pušim više od 30 godina, pušila sam i za vrijeme obje trudnoće i nisam bolesna ni ja ni moja djeca“, izjava je predsjednice Udruženja. Bez namjere da nekoga šokiraju, na pogubnost za njihov posao ukoliko se usvoji zakon kakav je predložen u formi nacrta, ukazali su i ugostitelji i hotelijeri. Smatraju da će im zbog zabrane pušenja opasti posao te da će morati otpuštati radnike, a prema njihovim procjenama, bez posla bi moglo ostati na desetine tisuća radnika u ugostiteljstvu. „Nitko nama ne garantira da zabrana pušenja neće utjecati na naš posao. Ono što mi tražimo je da zakon ne bude ovako rigorozan, posebno prema malim ugostiteljskim objektima kojima treba dati šansu da se opredijele hoće li biti objekti za pušače ili nepušače“, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH.

Konačna odluka

Izaslanici i zastupnici u oba doma Parlamenta F BiH će imati posljednju riječ kad je u pitanju ovaj zakon. Kažu da žele najbolje moguće, provodivo zakonsko rješenje koje neće biti ni na čiju štetu. „Budući da je riječ o zakonu iz podijeljene nadležnosti, u postupku smo i pribavljanja mišljenja županijskih skupština kao i organiziranja javnih rasprava koja su nam pokazale i kako je mehanizam koordinacije na razini Federaciije BiH zaživio u punom kapacitetu. Cilj nam je dobiti što kvalitetnije i provodivo zakonsko rješenje koje neće biti na štetu bilo koje skupine građana“, istaknula je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. Sad nije poznato kada će se Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ponovno naći u parlamentarnoj proceduri, ovog puta u formi prijedloga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?