Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kardinal Puljić obišao radove na obnovi Bogoslovije

Kardinal je prvo obišao gradilište zapadne fasade koje je otvoreno 2. ožujka ove godine. Radovi su ušli u završnu fazu i očekuje se završetak projekta u narednih dva tjedna
23. srpnja 2021. u 19:14 0 komentara 117 prikaza
Foto: KT

U srijedu, 21. srpnja, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u pratnji rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) preč. dr. Zdenka Spajića pohodio je zdanje Bogoslovije da bi vidio kako teku radovi na dva projekta obnove.

Riječ je o projektima obnove zapadne fasade i obnove prvog kata bogoslovskog dijela VBS-a, koji predstavljaju dio u planu višegodišnje obnove Bogoslovije.

Kardinal je prvo obišao gradilište zapadne fasade koje je otvoreno 2. ožujka ove godine. Radovi su ušli u završnu fazu i očekuje se završetak projekta u narednih dva tjedna. Završena je obnova kamenih temelja, prvog i drugog kata zapadnog krila te su već sklonjene skele na gornja dva kata. Preostalo je dovršiti uređenje prizemlja nakon čega će skele biti u cijelosti sklonjene. Kardinal je izrazio oduševljenje urađenim poslom na restauraciji fasade i skladom boja te je, služeći se slikovitim rječnikom, rekao da nova fasada "otvara Bogosloviju u struku", piše Nedjelja.ba. 

Nakon obilaska radova na obnovi fasade kardinal je pohodio i gradilište u unutrašnjosti koji su započeli početkom srpnja. Radi se o temeljitom preuređenju prvoga kata zapadnog krila u kojem će u budućnosti biti smješteni bogoslovi.

Projekt obuhvaća uklanjanje građevinskog šuta, koji je u vrijeme gradnje Bogoslovije krajem 19. st. služio kao izolacijski materijal, izlijevanje čvrstog poda, ugradnju novih instalacija i prilagođavanje cjelokupnog prostora za buduće potrebe bogoslova.

Prema predviđenoj dinamici radova ovaj projekt bi trebao biti dovršen do povratka bogoslova u novu akademsku godinu.

Kardinal je obećao da će, usprkos svim poteškoćama s kojima se susreće, dati sve od sebe kako bi projekt obnove Bogoslovije išao prema predviđenoj dinamici i u narednim godinama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.