Kako pravilno liječiti opekline od sunca, dermatologinja otkriva što djeluje

10.06.2023.
u 11:44

Svakako, pokušajte ne izgorjeti na suncu, ali ako vam se to slučajno dogodi dobro je znati kako možete ublažiti nelagodu i pravilno liječiti opekline od sunca. Ljeto je vrijeme života u eksterijeru, stoga je važno da se uvijek pravilno zaštitite od opasnih sunčevih zraka i da ne zaboravite da baš svaki izloženi dio tijela može izgorjeti – uključujući usne, ušne školjke i tjeme. Nažalost, ne postoji brzo rješenje za ublažavanje opeklina od sunca. Nakon što izgorite od sunca, šteta je učinjena. Nakon nekoliko dana vaše tijelo će se početi oporavljati ljuštenjem gornjeg sloja oštećene kože. Zacjeljivanje teške opekline može trajati nekoliko dana.

U međuvremenu, ako vam je koža boje jastoga, evo nekoliko savjeta dermatologinje Melisse Piliang što možete učiniti biste ublažili svoju nelagodu i liječili opekline od sunca, piše Ordinacija.hr.

Snizite temperaturu kože

Najprije ono najvažnije, maknite se što prije sa direktnog sunca.

Odmah se sklonite u hlad i rashladite kožu. Okupajte se hladnom vodom ili istuširajte kako biste smanjili temperaturu svoje kože, kaže dr. Piliang.

To pomaže smanjiti upalu. No neka tuširanje bude kratko – predugo vrijeme u vodi isušuje kožu. Ako vaša opeklina zahvaća samo manje područje, možete je ohladiti oblogom poput hladnog mokrog ručnika ili krpe za pranje. 

Navlažite kožu

Hidratacija je važna, no pazite da ne hidratizirate kožu prije nego se ohladi ili ćete zadržati toplinu i izazvati više boli i upale.

Dok vam je koža još mokra, nanesite hidratantnu kremu ili losion kako biste zadržali vlagu. U prvih nekoliko dana nakon prve opekline često nanosite hidratantnu kremu kako biste smanjili suhoću, savjetuje dr. Piliang.

Ublažite svrbež

Ako osjećate svrbež, nanesite tanak sloj kreme s 1% hidrokortizona na opečeno područje. Ohladite proizvod u hladnjaku prije nanošenja za dodatnu umirujuću udobnost. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol, koji mogu dodatno isušiti kožu.

Olakšajte si bol

Nemojte se ustručavati uzeti lijek za ublažavanje bolova ako je bol nepodnošljiva

Možete uzeti nešto protiv upale, poput ibuprofena, naproksena ili aspirina, kaže dr. Piliang.

Djeci ili tinejdžerima nemojte davati aspirin. Može uzrokovati Reyeov sindrom, rijetku, ali potencijalno smrtonosnu bolest.

Izbjegavajte masti s nadražujućim sastojcima

Preskočite masti i vazelin, koji zadržavaju toplinu. I izbjegavajte lokalne tretmane koji završavaju na “-kain”, poput benzokaina i lidokaina, koji mogu uzrokovati alergijske reakcije koje mogu pogoršati vašu upalu. Benzokain je povezan s rijetkim, ali ozbiljnim i ponekad smrtonosnim stanjem koje smanjuje količinu kisika koju krv može prenijeti. Nemojte koristiti benzokain na djeci mlađoj od 2 godine bez nadzora zdravstvenog radnika, jer je ova dobna skupina najviše pogođena.

Propustite sve kreme koje sadrže alkohol, koji će isušiti vašu kožu i otežati njeno zacjeljivanje, upozorava dr. Piliang.

Održavajte hidrataciju

Opekline od sunca odvlače tekućinu s drugih dijelova tijela na kožu, što vas može brzo dehidrirati.

Zaista je važno da se dobro hidrirate. Pijte puno vode. Sportska pića koja nadoknađuju elektrolite također mogu pomoći, kaže dr. Piliang.

Ne dirajte mjehuriće

Iako biste mogli biti u iskušenju, ne dirajte mjehuriće od opeklina. Na taj način samo ćete usporiti proces ozdravljenja i povećati rizik od infekcije.

Kada zatražiti liječničku pomoć

Nazovite svog liječnika ako imate mjehuriće na velikom području, ako imate jaku bol ili ste dobili temperaturu, zimicu, vrtoglavicu ili zbunjenost, savjetuje dr. Piliang.

A kako biste spriječili buduće epizode opeklina od sunca, često i obilno nanosite kremu za sunčanje. Odaberite proizvod širokog spektra koji pruža zaštitu od ultraljubičastog A i ultraljubičastog B zračenja te ima visoki zaštitni faktor od sunca. Budite oprezni na suncu ako uzimate lijekove koji povećavaju vjerojatnost opeklina. Uobičajen primjer je tetraciklin koji se uzima oralno za akne. I, zaštitite se laganom odjećom i koliko god je moguće, ostanite što više u hladu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?