Internet detektivi

Kako je otkriven identet žene s Krka: ‘Ubacio sam fotografiju u besplatni program i odmah...‘

22.09.2021.
u 18:39

Policijska uprava primorsko-goranska potvrdila je danas da je utvrđen identitet žene koja je 12. rujna ozlijeđena pronađena na Krku. Slovakinja Daniela A. danima je bila vijest u hrvatskim i svjetskim medijima, svi su pokušavali otkriti tko je ta misteriozna žena koja se ne sjeća svog identiteta.

Budući da u hrvatskoj bazi podataka nisu pronađeni njezini otisci, policija je zatražila pomoć stranih policija, a o svemu je obaviješten i Interpol.

Njezin identitet u konačnici je potvrđen nakon dojave da bi se moglo raditi o državljanki Slovačke. Iz policije su ranije potvrdili kako su od građana dobili velik broj potencijalno korisnih informacija o nepoznatoj ženi, a jedna od njih mogla bi biti i ona koju je objavio jedan korisnik Reddita, koji je detaljno opisao svoj 'detektivski rad'.

Naime, fotografiju misteriozne žene provukao je kroz program Pim Eyes, pomoću kojeg se na internetu mogu pronaći fotografije slične onoj koju pretražujete. Program je tako pronašao nekoliko fotografija na kojima je žena koja jako sliči ženi koja je pronađena na Krku, a na kraju se ispostavili da to zbilja jest ona.

Među fotografijama koje mu je izbacio program bile i one s jedne božićne zabave koja se održala u Los Angelesu, a na kojima je bila i Daniela A. Osim te velike fotogalerije, program je detektirao i jednu fotografiju s Facebooka na kojoj se vidi kako Slovakinja sjedi u restoranu s još nekoliko ljudi.

Korisnik Reddita koji se bacio u potragu misteriozne žene napisao je i kako je o svemu obavijestio hrvatsku ambasadu koja ga preusmjerila na Interpol.

S druge strane prvo i osnovno što je hrvatska policija napravila i objavila, a također je dio istrage, jest da je, provukavši je kroz MUP-ov sustav, ustanovila da se ne radi o hrvatskoj državljanki. Kad su se uvjerili da nije prijavljen njezin nestanak i da je nema u evidenciji mogućih počinitelja kaznenih djela, policiji je od pomoći mogao biti sustav koji evidentira prelaske granice, ali to će se tek sada kad je ustanovljen identitet moći bolje razjasniti. Nadalje, ako je odsjela u privatnom smještaju ili turističkom objektu, trebala bi biti registrirana u sustavu eVisitor.

Kad je riječ o softverima za prepoznavanje lica s fotografija, MUP je u listopadu 2019. godine raspisao natječaj za nabavu programa za prepoznavanje. Sve je bilo obavijeno tajnošću, a na upit Jutarnjeg lista u siječnju 2020. godine iz MUP-a su odgovorili da je "pokrenut postupak nabave koji je, iz razumljivih (operativnih) razloga, klasificiran oznakom tajnosti Ograničeno, stoga nismo u mogućnosti dati odgovor na sva vaša pitanja". Taj program, koje koriste brojne policije u svijetu, u mogućnosti je s 90 posto sigurnosti identificirati tražene osobe.

U međuvremenu, objavljeni su i brojni detalji o životu Daniele A., 57-godišnjakinji iz grada Strenčina u Slovačkoj.

Daniela je navodno s 19 godina otišla u SAD gdje se udala za jednog filmskog producenta. Bavila se izradom nakita koji je bio dosta popularan i korišten na setovima filmova. Njezin nakit nosili su Brigitte Bardot, Barbara Streisand, postava serije 'Prijatelji' i mnoge druge slavne osobe.

Nakon što se razvela od supruga, krajem 2000-ih vratila se u Strenčin gdje je kupila stan i živjela sama te je registrirala tvrtku Dana Adamcova d.a., koja se također bavila izradom nakita. U međuvremenu je otišla u mirovinu.

U jednom trenutku života Daniela se ponovno našla u SAD-u, i to kao beskućnica, a o tome je policiji posvjedočila i Nina Smidt iz Los Angelesa koja je, kako kaže, ženu pronađenu na Krku poznavala jako dobro, iako se s njom nije čula od 2015., kada je iz Amerike otputovala u Irsku živjeti s prijateljem.

Daniela A. ima navodno vrlo mali krug prijatelja i sestru te se trenutno pokušava doći do nje kako bi se eventualno nešto više doznalo o okolnostima njezina odlaska u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije