Korisni savjeti

Kako do bijelih zuba? Dovoljno je slijediti ove jednostavne savjete

19.12.2022.
u 16:32

Problem bolnih, crvenih i upaljenih desni koje krvare prilikom pranja zubi pogađa milijune ljudi diljem svijeta, no često se ti simptomi podcjenjuju i postoji rizik obolijevanja od mnogo ozbiljnijih bolesti, poput paradentoze, koja može dovesti i do gubitka zuba.

1. Oralna higijena

Dobra oralna higijena zahtijeva svakodnevnu pažnju, a postiže se nizom odlučujućih čimbenika: korištenje vodice za usta i dobra higijena desnih dvije su navike koje ne treba podcjenjivati. Dobro operite zube i desni. Dajte prednost električnoj četkici za zube. Čišćenje međuzubnih prostora zbnim koncem je također jako bitno, piše Msn.

2. Kontrola desni

Desni treba redovito kontrolirati, osobito u slučaju crvenila ili krvarenja.

3. Test rizika za parodontitis

Važno je procijeniti postoje li čimbenici koji određuju razvoj parodontitisa. Primjerice, neki čimbenici rizika su pušenje, lijekovi, gingivitis, loša oralna higijena i zlouporaba supstanci.

4. Prestanite pušiti

Šteta od pušenja uključuje oralna i perioralna tkiva, lice, zube i desni.

5. Prevencija

Provedite ortodontske procjene od strane stručnjaka, kako biste spriječili defekte kosti ili netočne okluzije.

6. Preporučene i nepreporučene namirnice

Neke namirnice, poput kave, čaja i čokolade, neprijatelji su zdravlja vaših zubi! Druge namirnice pomažu održati zube bijelima i zdravima. Primjerice, voće i povrće, ako se jede sirovo, pomaže dati bijel osmijeh, zahvaljujući visokom udjelu vitamina C i antioksidansa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?