Sigurnost u prometu

Kad vozač napravi prekršaj, platit će kaznu na licu mjesta

16.03.2019.
u 18:08

Nedavno su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije postavili dvije fiksne analitičke (ANPR) kamere u ulici Kurta Schorka na Dobrinji i u Binježevu. Kako je objasnio zapovjednik Jedinice za promet Uprave policije MUP-a SŽ-a Željko Klisara, u županijskom proračunu Upravi policije osigurano je 500 tisuća konvertibilnih maraka da se instalira još petnaest analitičkih kamera na svim izlazima u Sarajevskoj županiji. Procjenjuje se kako bi do kraja 2019. godine trebao biti realiziran cjelokupan projekt postavljanja kamera.

Baze podataka

Fiksne analitičke kamere rade na principu detektiranja vozila kojima je istekla registracija, ukradenih te vozila sa stranim registracijskim oznakama čiji vozači u određenom trenutku prave prometni prekršaj ili su ranije napravili prekršaj, a nisu platili kaznu. Svi podaci pohranjuju se u posebne policijske baze podataka.

Tako se u svakom trenutku može brzo provjeriti je li vozilo registrirano uvidom u bazu registriranih vozila u cijeloj Bosni i Hercegovini. Odmah se može provjeriti automobile sa stranim registracijskim oznakama ako su i ranije prošli kroz crveno svjetlo ili ako je radar zabilježio prekomjernu brzinu, kao i bazama podataka registracijske oznake ukradenih vozila te izgubljenih ili ukradenih registracijskih oznaka. Kada kamere otkriju takva vozila, policajac u bilo kojem dijelu grada dobije fotografiju u roku tridesetak sekundi na tablet koji posjeduje i zaustavlja to vozilo.

Ako je vozač napravio prometni prekršaj, policajac na licu mjesta ima mogućnost pokazati mu fotografiju koju je dobio na svoj tablet.

Naplata kazne na licu mjesta

Mjesto, vrijeme, prekoračenje brzine i sve druge prometne prekršaje, strana, ukradena vozila, kamera snimi, pa policija nakon provjere može i naknadno kazniti vozače ili ući u trag ukradenom vozilu, objašnjava naš sugovornik.

Zahvaljujući ovim kamerama, i stranci koji naprave prometni prekršaj platit će kaznu na licu mjesta. Kaznu plaćaju na mjestu ako su napravili prometni prekršaj kasno noću. Naravno, za plaćenu kaznu dobiju potvrdu od policajca i uz to mu se naplati poštarina. Ujutro policajac to uplati na banku. Rok za naplatu prometnog prekršaja je dvije godine.

Pomoću ovih kamera mogu se naplatiti kazne na licu mjesta i za prekršaje koje su ranije napravljeni, a nije istekao rok zastare od dvije godine. Svakim prolaskom ispred senzora ove kamere bilježi se prekršaj pa stoga vozači trebaju biti na oprezu. Ako vozač počini više prekršaja tijekom dana, za svaki od njih će odgovarati. Prekršajne kazne policija objedinjuje i upućuje na sud.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?